Elektrisch autorijden heeft de toekomst. Dat zullen weinigen in de autobranche weerspreken. Een elektrische auto is zelfs ‘Auto van het Jaar 2011’ geworden. Maar wanneer elektrisch rijden op grote schaal zal zijn ingevoerd is nu nog moeilijk in te schatten. Momenteel zorgt de techniek voor flinke beperkingen, zo ontdekten we bij een rijimpressie met zo’n beetje de eerste elektrische auto die in ons land te koop is, Citroën C-Zero.
Nee, een ‘CARROS’-auto is de Citroën C-Zero, zo’n beetje het kleinste wat je op de huidige automarkt kunt kopen, zeker niet. Aan de andere kant komt de prijs van de C-Zero wel aardig in de buurt van de auto’s die we wel bij CARROS onder de loep nemen. Op het prijskaartje prijkt het trotse bedrag van 35.164 euro. Da’s ruwweg het drievoudige van wat zo’n auto normaal gesproken kost als er een zuinige benzinemotor aan boord is. Hoeft-ie niet eens BPM-vrij te zijn.
CO2 is geen vervuiling
Het is de prijs die je betaalt voor nieuwe techniek die nu nog in een kleine oplage wordt vervaardigd. Als zo’n auto in grote aantallen op de markt komt, gaat de prijs fors naar beneden, leert de praktijk. Pas dan zal elektrische aandrijving qua kosten kunnen concurreren met een conventioneel aangedreven auto. Dat er nu toch al veel ontwikkeling is op het gebied van de elektrische auto is ingegeven door de steeds strenger wordende eisen ten aanzien van de productie van CO2.
Van CO2 wordt zeer ten onrechte aangenomen dat het vervuiling is en van sommige reclame-uitingen voor zuinige auto’s staan onze tenen krom omdat die ‘schoner’ worden genoemd. Onzin natuurlijk, want alle flora op onze aarde groeit dankzij CO2. Tuinders voeren vaak extra CO2 in hun kassen om de plantengroei te stimuleren.
Opwarming
CO2 – ook wel kooldioxide of gewoon koolzuurgas (de belletjes in frisdrank) genoemd – staat wel onder verdenking van het bijdragen aan de opwarming van de aarde en dus wil men de uitstoot daarvan terugdringen. Een elektrische auto produceert op de plaats waar hij rijdt in elk geval geen CO2, maar wat de uitstoot per kilometer is, hangt sterk af van de wijze waarop de stroom wordt opgewekt. Groene stroom of kerncentrales zorgen voor de minste CO2-uitstoot (tussen de 20 en 35 gram CO2 per kWh). Maar er zijn landen in Europa die nog veel gebruik maken van steenkoolcentrales of zelfs bruinkoolcentrales en het opwekken van die elektriciteit levert meer CO2 op (500 tot bijna 1.150 gram CO2 per kWh) per gereden kilometer in een elektrische auto dan een zuinige diesel- of benzineauto.
Beloofde actieradius: 150 km
Laten we echter van een mooi, groen energiescenario uitgaan en daarmee onze eerste rijimpressie in de Citroën C-Zero met optimisme starten. De C-Zero is eigenlijk een in Citroën-verpakking gestopte Mitsubishi i-Miev. Het Japanse merk tekent voor de complete techniek en vervaardigt ook de carrosserie, Citroën past het design op bescheiden wijze aan. Peugeot doet nagenoeg hetzelfde met de iOn.
Op papier (en op de site van Citroën) wordt beloofd dat de C-Zero maximaal 130 km/h kan halen en een actieradius heeft van 150 kilometer. Dus zou het voor onze rijimpressie wel mogelijk moeten zijn om van de importeur van Citroën in Amsterdam naar het ongeveer 125 kilometer verderop gelegen Eindhoven te rijden. Maar een weekje of wat voor we de auto kunnen ophalen, krijgen we te horen dat de ervaringen in de winter – als je dus regelmatig andere stroomverbruikers zoals het licht, de ruitenwissers en de verwarming inschakelt – eerder wijzen op een actieradius van ongeveer 90 kilometer.
Actieradius volgens boordcomputer: 90 km
Daarmee is de rit naar Eindhoven vermoedelijk dus niet haalbaar en dus vragen we een familielid ruim halverwege om paraat te zijn. Als we op weg gaan vanuit Amsterdam is de C-Zero helemaal ‘volgetankt’ met stroom. De boordcomputer voorspelt inderdaad een actieradius van 90 kilometer, maar helaas regent het een beetje en het is amper acht graden boven nul. We hebben dus de ruitenwissers en de verwarming nodig.
Het licht laten we ondanks het sombere weer uit en ook de radio gebruiken we niet. We luisteren via de iPhone naar BNR voor de files. Die staan er die dag genoeg op de A2 richting Eindhoven, maar een elektrische auto gebruikt alleen energie als hij rijdt in tegenstelling tot een conventionele auto, die bij stilstand stationair draaiend brandstof blijft verbruiken.
Vlotte acceleratie
De eerste kilometers is er nog geen file en kunnen we in elk geval constateren dat de acceleratie met de 67 pk sterke elektromotor goed genoeg is. Een metertje in het dashboard geeft aan of je zuinig rijdt of niet en we stellen al snel vast dat vlot accelereren ook bij een elektrische auto slecht is voor de economie. Dus drukken we beheerst op het acceleratiepedaal en om stroom te besparen – we gaan in elk geval een poging doen om Eindhoven te halen – hangen we met 90 km/h achter een vrachtauto op de rechter rijstrook.
Toch daalt de aanduiding van de actieradius zienderogen en als we de file inrijden bij Breukelen wil de accu nog 72 kilometer meedoen. En als we iets voor Vianen weer wat vlotter kunnen doorrijden is het onder de 50 km gedaald. Eindhoven is dan definitief buiten bereik en het reserveplan om de familie in Geldermalsen te bezoeken treedt in actie. Daar komen we een minuut of twintig later aan met de C-Zero en de actieradius bedraagt dan nog maar 18 kilometer.
Omleiding onmogelijk
Het verlengsnoer wordt uitgerold en de C-Zero gaat ‘aan het infuus’. Het volledig opladen van de 16 kWh accu zal ongeveer zes uur in beslag nemen, dus lenen we de BMW 320d van de familie maar zolang. Als we daarmee een half uurtje later wegrijden, is die tank ruim halfvol en geeft de boordcomputer een actieradius aan van ruim 500 kilometer.
Helaas hebben we het niet gered met de C-Zero naar Eindhoven om daar nog een paar dagen rond te tuffen. Dus brengen we twee dagen later de elektrische Citroën weer terug naar Amsterdam vanuit Geldermalsen. Het zit op die rit echter ook niet echt mee. Er is een ongeluk gebeurd op de A2 bij Maarssen en de weg is grotendeels versperd. Maar het advies om de omleidingsroute te volgen via Hilversum is voor ons geen optie: die 20 kilometer extra kunnen we ons niet veroorloven, want dan halen we Amsterdam net niet. Dus nemen we een sluiproute door het groene hart en komen iets later dan gepland in Amsterdam.
Optimistisch kostenplaatje
Op het rijden in de C-Zero is – afgezien van een flinke zijwindgevoeligheid in de hoge, smalle carrosserie op nog smallere bandjes – weinig aan te merken. Elektrisch rijden gaat prima, maar de actieradius staat het succes voorlopig ernstig in de weg. Bovendien moeten we een kanttekening maken bij de al te optimistische kostenplaatjes voor de energie. Zo zou je voor 1,50 euro een accu volledig kunnen vullen, maar zelfs met de goedkopere nachtstroom (in ons geval 16,7 eurocent inclusief energiebelasting) komen wij voor een 16 kWh accu op 2,67 euro. En dat is bijna drie cent per kilometer, uitgaande van de actieradius van 90 kilometer. Dat is wel pakweg de helft van een zuinige dieselauto, maar die koop je in de categorie BPM-vrij (bijvoorbeeld de Citroën C3 of DS3) voor minder dan de helft van een Citroën C-Zero. En, nog belangrijker, met zulke auto’s kun je je wel buiten je eigen regio begeven.
Tekst: Mario Vos
Geen reacties