Het Nederlandse weer is vaak wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Van stralende zonneschijn tot sto" /> Het Nederlandse weer is vaak wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Van stralende zonneschijn tot sto"> Het Nederlandse weer is vaak wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Van stralende zonneschijn tot sto"> CARROS Magazine - Weercodes: zo werken ze en deze invloed he
strictly cars with character

Weercodes: zo werken ze en deze invloed hebben ze op je rijervaring

12 februari 2024
Het Nederlandse weer is vaak wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Van stralende zonneschijn tot stortbuien en van harde wind tot sneeuwval: het heeft allemaal invloed op hoe je rijdt op de weg. Wanneer het weer dusdanig heftig is dat de kans op schade en letsel verhoogd wordt, waarschuwt het KNMI door middel van weercodes. In dit artikel vertellen we je daarom meer over wat de weercodes inhouden.


Weercodes: wat betekenen ze?
Het KNMI hanteert verschillende weercodes om diverse weersituaties te communiceren. De meest voorkomende codes zijn geel, oranje en rood. Elke kleur staat voor een specifieke mate van risico's.

 
  1. Geel: wees alert
Code geel geeft aan dat er mogelijk gevaarlijk weer op komst is. Het is belangrijk om voorzichtiger dan normaal te zijn en de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

 
  1. Oranje: wees voorbereid
Oranje betekent dat er grote kans is op gevaarlijk weer. Autorijders worden aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen en goed voorbereid de weg op te gaan. Dit kan je bijvoorbeeld doen door van tevoren je profieldiepte te checken en de kans op aquaplaning te verminderen.

 
  1. Rood: gevaar!
Rood is de waarschuwingscode voor extreem gevaarlijk weer. Autorijden wordt sterk afgeraden. In veel gevallen is het dus handiger binnen te blijven en te wachten tot de code rood voorbij is.


Hoe beïnvloeden weercodes het autorijden?
Behalve de juiste voorbereidingen, is het ook belangrijk om rekening te houden met verschillende omstandigheden op de weg. Slecht weer heeft namelijk niet alleen invloed op jouw eigen rijgedrag, maar ook op dat van je medeweggebruikers.


Vertraging en planning
Bij een code geel moeten automobilisten vaak rekening houden met mogelijke vertragingen en ongelukken. Houd hier dus rekening mee tijdens het plannen van je reis. Bij code oranje en rood is het verstandig om de reis indien mogelijk uit te stellen naar een ander moment.


Aanpassen van snelheid
Bij regen, mist of sneeuw is verminderde zichtbaarheid een risico. Het is dus belangrijk om je snelheid aan te passen tijdens het rijden en ervoor te zorgen dat je voldoende afstand houdt.


Wind en storm
Bij codes die waarschuwen voor harde wind of storm worden automobilisten geadviseerd om rustiger te rijden, beide handen aan het stuur te houden en alert te zijn op vallende objecten. Een harde windvlaag kan er namelijk voor zorgen dat je controle verliest over je voertuig of dat je moet uitwijken voor vallende takken richting je auto.


Veilig op pad
Om goed voorbereid op pad te gaan, check je regelmatig de weersverwachtingen. Ook zijn voorbereidingen nodig als je toch de weg op wil bij extremer weer. Voorbereidingen kunnen gaan over een passende autoverzekering afsluiten. Let op er met een standaard WA autoverzekering weinig of zelfs niks vergoed wordt bij schade door extreem weer. Met een WA Plus Beperkt Casco of All Risk verzekering wordt stormschade over het algemeen gedekt, tenzij je je schuldig maakt aan roekeloos gedrag. Zo houd je jezelf en je voertuig veilig tijdens slecht weer.
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer