Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Fiat Chrysler lonkt naar Uber

Het rijtje autofabrikanten dat flirt – of de strijd aangaat - met taxidiensten als Uber, Lyft en Gett is weer een naam langer geworden. Ook FCA (Fiat Chrysler) voelt wel wat voor een samenwerking met Uber. Toyota nam vorige maand een aandeel in Uber. De Aziaten zien namelijk wel iets in een lease-constructie waarbij Uber-chauffeurs een Toyota kunnen leasen op basis van hun Uber-inkomsten. In mei stak Volkswagen eveneens een hoop geld - 300 miljoen euro om precies te zijn - in Uber-concurrent Gett. Apple investeerde 1 miljard dollar in de Chinese marktleider Didi Chuxing en General Motors maakte 500 miljoen dollar vrij voor een aandeel in Lyft. En dan zitten Daimler (MyTaxi en Blacklane) en BMW (DriveNow en ReachNow) ook niet stil.

Kapers op de kust

Fiat Chrysler (FCA) volgt de concurrentie en spreekt momenteel met Uber, zegt Bloomberg. Het plan is dat FCA autonome auto’s gaat bouwen voor de wereldwijd opererende taxi-dienst. Uber is echter niet alleen met FCA in overleg maar met zeker nog een paar andere autofabrikanten. Zeer waarschijnlijk zit ook Toyota daarbij en dat bedrijf staat al met 1-0 voor, gezien de geschetste huidige banden met Uber. De Japanners maken bovendien grote stappen met zelfrijdende technologie. De huidige waarde van Uber wordt geschat op ruim 62 miljard dollar.

Tech-alliantie

Een maand geleden sloot FCA al een overeenkomst met tech-gigant Google voor de productie van zelfrijdende minivans. Volgens Bloomberg zijn dergelijke deals met tech-bedrijven essentieel voor FCA omdat de schuldenlast van de autofabrikant te hoog is om op eigen kracht autonome technologie te ontwikkelingen. Eerder al flirtte CEO Sergio Marchionne met Apple.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.