Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Lagonda LG45 Rapide (1937): Topper

Het was de snelste productieauto van zijn tijd, werd ontworpen door een legendarische naam uit de Britse autogeschiedenis, gekocht door een beroemde Hollywood-acteur en daarna bereden door prinsen en F1-kampioenen. Bovendien is het één van de showstoppers op het Concours d’Elégance Paleis Soestdijk. U ziet het: het leven van deze Lagonda LG45 Rapide vond - én vindt – zich in de hoogste kringen plaats.

Een warme zomerochtend, 1941. Terwijl in Europa de oorlog woedt, verzamelt zich een groep van Hollywoods finest met hun nieuwste auto’s op een van de opgedroogde meren ten oosten van Los Angeles. Met de alcohol van de vele nachtelijke cocktails en whisky’s nog in het bloed komen De Bevoorrechten hier bijeen om te kijken wat hun aanwinsten écht kunnen. Hier staan de mooiste, snelste en duurste auto’s op aarde: Duesenbergs, Auburns, Packards en her en der een verdwaalde Europeaan. In clandestiene dragraces mogen de automobielen laten zien welke de snelste is. Omdat de verzekeringen van de studio’s het streng verbieden dat acteurs zelf racen, laten ze dat doorgaans aan hun chauffeurs over. Het gokken doen ze wel zelf. Onder de artiesten bevindt zich Clark Gable die zich, mede door zijn legendarische rol in Gone with the Wind, ‘The King of Hollywood’ mag noemen. Hij is hier met zijn Lagonda LG45 Rapide uit 1937, één van de beste vooroorlogse sportauto’s uit Engeland en heel wat meer dan zomaar een match voor de grote Amerikanen. Met een donkere brom slaat de 4,5 liter zescilinder aan, de vlag gaat naar beneden en met spinnende banden schiet de Brit van de zelfgemaakte startlijn; zijn tegenstander en het publiek in wolken stof achterlatend. Maar halverwege gaat het fout. Er komt een verschrikkelijk geluid uit de versnellingsbak en de run is ten einde.

Langzaam komt de Brit tot stilstand, terwijl zijn tegenstander langs raast.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.