Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Koning Willem Alexander kruipt in DAF Kini

Koningsdag 2021 ziet er dit jaar net iets anders uit. Koning Willem Alexander viert zijn verjaardag ‘online’ in Eindhoven en stapt ook aan boord van de Koninklijke DAF Kini, afkomstig uit het DAF Museum.

Koning Willem Alexander die met zijn familie zijn verjaardag viert tussen het volk. Vanwege de corona-pandemie zit het er dit jaar niet in, maar toch trekt Zijne Majesteit naar een Nederlandse stad op Koningsdag. Dit jaar staat Eindhoven in het middelpunt van de belangstelling en dan wel de High Tech Campus in het bijzonder. Koning Willem Alexander zal vanuit een studio kennismaken met de modernste techniek.

Pienter pookje

Ook is er oog voor technologie van al weer een tijdje geleden, want Koning Willem Alexander stapt samen met Prinses Amalia in een DAF Kini. Zijn eigen DAF Kini wel te verstaan, want de speciale standauto kreeg hij bij zijn geboorte in 1967 cadeau. De technologie van toen: aan boord van de DAF Kini was ruimte voor het ‘pientere pookje’ - de Variomatic transmissie - naast een 750 cm3 luchtgekoelde boxermotor. De ontwerper van de Kini is de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti. De Koninklijke Familie gebruikte de auto jarenlang bij haar Italiaanse buitenverblijf.

DAF 600

Met de DAF Kini met kenteken AA 98 voert Koning Willem Alexander de zogenaamde Mobility Karavaan aan, waarin nog vijf andere voertuigen van DAF meerijden, waaronder de allereerste DAF 600 (zie afbeelding onder), die van de productieband liep. Deze auto werd in 1959 aangeboden aan de toenmalige voorzitter van de KNAC, Jhr. Smits van Oyen. Geert Vermeer, directeur van de DAF Museum in Eindhoven, overhandigt op 27 april de sleutels aan de koning en zijn dochter.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.