strictly cars with character

Herstellen van deuken: een kunst op zich

16 januari 2024

Voor liefhebbers van auto's met karakter is elke deuk natuurlijk een doorn in het oog. Deze imperfecties kunnen het unieke karakter van een auto aantasten en de esthetische waarde verminderen. Het herstellen van deuken is daarom niet alleen een kwestie van onderhoud, maar ook van het behouden van de ziel van de auto. Hoewel sommigen het aandurven om zelf deuken te herstellen, is een professionele auto reparatie bijna altijd aan te raden. Dit is zeker het geval bij grote vervormingen en ernstige carrosserieschade.

De kunst van deukherstel

Deuken in de carrosserie van een auto kunnen variëren van kleine, nauwelijks zichtbare beschadigingen tot grote vervormingen. Afhankelijk van de aard en omvang van de deuk, zijn er verschillende technieken mogelijk om de schade te herstellen. Deze methoden variëren van Paintless Dent Repair (PDR) voor deuken zonder lakschade tot meer ingrijpende procedures voor ernstige beschadigingen.

PDR: deukschade zonder lakschade

Bij PDR (Paintless Dent Repair), een methode voor het herstellen van kleinere deuken zonder lakschade, wordt de deuk van binnenuit teruggeduwd. Het klinkt eenvoudig, maar vaak komt er toch wel wat bij kijken. Zo vereist dit vaak het demonteren van interne onderdelen om toegang te krijgen tot de achterkant van de deuk. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd, zonder schade aan te brengen. PDR is een delicate procedure die toch wel wat kennis en vaardigheden vereist. Het grootste voordeel is dat de originele lak behouden blijft. Hierdoor blijft het karakter van de auto onaangeroerd en vallen de kosten lager uit.

Multispot-techniek voor de grotere uitdagingen

Bij grotere deuken met lakschade wordt de multispot-techniek gebruikt. Dan start men met het voorzichtig uitdeuken van de beschadigde plek, gevolgd door het aanbrengen van een dunne laag stopverf en verf. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan kleurherkenning en -matching, aangezien de kleur van de auto door de jaren heen kan veranderen door bijvoorbeeld de blootstelling aan uv-licht. Experts kunnen de schade onzichtbaar herstellen. Zonder de juiste expertise en materialen is het onmogelijk om dit zelf te doen.

Vervanging van carrosserie bij ernstige schade

Bij ernstige deuken en schade is het vaak aan te raden om een deel van de carrosserie te vervangen. Het betreffende onderdeel wordt dan heel zorgvuldig gedemonteerd en vervangen door een nieuw stuk. Na de vervanging wordt dit nieuwe deel nauwkeurig geschilderd en gelakt, waarbij wederom aandacht wordt besteed aan de exacte kleurmatching. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe onderdeel perfect past bij de rest van de auto, zowel qua vorm als qua kleur.

Afwerking na reparaties

Of het nu gaat om een PDR-reparatie of om een meer ingrijpende reparatie, de afwerking speelt een cruciale rol. Na het herstelproces wordt het behandelde deel gepolijst om een onberispelijk resultaat te garanderen. Dit zorgt ervoor dat de auto er weer uitziet alsof hij zo uit de showroom komt, met behoud van het karakter en de uitstraling. Welke extra stappen te doorlopen zijn, kan per schadegeval verschillen. Voor auto's met karakter is het in ieder geval essentieel dat deze werken worden uitgevoerd door professionals die de waarde van de auto begrijpen en respecteren.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer