strictly cars with character

Hoe werkt het remsysteem van je auto

25 september 2023

Een goed functionerend remsysteem is van essentieel belang voor de veiligheid van zowel de bestuurder als die van andere weggebruikers. Het zorgt ervoor dat het voertuig op tijd kan vertragen of stoppen, waardoor ongelukken en botsingen kunnen worden vermeden. In dit artikel bekijken we de belangrijkste onderdelen van het remsysteem en leggen we je haarfijn uit hoe je je remsysteem onderhoudt. 

De belangrijkste onderdelen van een remsysteem

Een remsysteem bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om je auto veilig tot stilstand te brengen.  

1. Remschijven: Dit zijn ronde metalen schijven die aan je wielnaaf zijn bevestigd. Wanneer de remmen worden ingedrukt, worden de remblokken tegen de remschijven gedrukt. Het contact tussen de remblokken en de remschijven creëert wrijving, waardoor het voertuig vertraagt. Vanwege hun cruciale rol, is het van groot belang dat de remschijven in goede staat verkeren. Ze moeten regelmatig geïnspecteerd worden op slijtage, scheurtjes of andere tekenen van beschadiging en, indien nodig, vervangen worden. Je vindt meer informatie over remschijven op de website en in de catalogus. 

In sommige auto's worden remtrommels gebruikt in plaats van remschijven. Dit zijn ronde metalen trommels die aan de wielen zijn bevestigd. Wanneer de remmen worden ingedrukt, worden de remvoeringen tegen de binnenkant van de trommels gedrukt om de auto te vertragen. 

2. Remblokken: Dit zijn de voeringen die tegen de remschijven worden gedrukt. Op die manier wordt wrijving gegenereerd die de beweging van het voertuig vertraagt. Remblokken bestaan uit een metalen dragerplaat met daarop een wrijvingsmateriaal, meestal keramiek, metaal of organisch materiaal. Vervang je remblokken op tijd om de veiligheid op de weg te waarborgen.

3. Remklauwen: Een remklauw is een metalen behuizing die over de remschijf wordt geplaatst. De remklauwen zijn verantwoordelijk voor het aandrukken van de remblokken tegen de remschijven. Ze worden bediend door de remvloeistof die door de remleidingen stroomt. Binnenin de remklauw bevinden zich één of meerdere zuigers die worden geactiveerd wanneer de remmen worden ingedrukt.

4. Remleidingen: Dit zijn de buizen die de remvloeistof van de hoofdremcilinder naar de remklauwen of remtrommels transporteren. Ze zijn meestal gemaakt van metaal of kunststof en moeten in goede staat zijn om lekkages te voorkomen. 

5. Remvloeistof: Dit is een hydraulische vloeistof die de druk overbrengt van het rempedaal naar de remklauwen. Het regelmatig controleren van remleidingen op tekenen van slijtage, corrosie of lekkage is van groot belang. Een lekkage in een remleiding kan leiden tot verlies van remvloeistof en verminderde remprestaties, wat gevaarlijk kan zijn op de weg.

6. Rempedaal: Het rempedaal is het pedaal waarmee je de remmen bedient. Wanneer de bestuurder het rempedaal indrukt, wordt er hydraulische druk opgebouwd in het remsysteem van de auto. Deze druk wordt vervolgens overgebracht naar de remklauwen of remtrommels via de remleidingen. Hierdoor worden de remblokken tegen de remschijven gedrukt, waardoor wrijving ontstaat en het voertuig vertraagt.

7. Remversterker: De remversterker, ook wel bekend als de rembekrachtiger, zorgt ervoor dat het remmen gemakkelijker gaat. Het maakt gebruik van vacuüm of hydraulische druk om de remkracht te vergroten. 

Je remsysteem controleren en onderhouden

Een goed functionerend remsysteem is van cruciaal belang voor de veiligheid van elk voertuig op de weg. Regelmatig onderhoud van het remsysteem is dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid van elke autobezitter. We leggen je graag uit hoe je het remsysteem controleert en op welke manier je het remsysteem het beste onderhoudt. 

1. Visuele inspectie: Controleer je remmen regelmatig op tekenen van slijtage, zoals dunne remblokken of versleten remschijven, en vervang de remblokken indien nodig. 

2. Remvloeistofniveau: Controleer het niveau van de remvloeistof in het reservoir. Zorg ervoor dat het niveau tussen het minimum- en maximumbereik ligt. Als het niveau te laag is, vul dan bij met de juiste remvloeistof. Let ook op de kleur van de remvloeistof. Deze moet helder of lichtgeel zijn. Als de remvloeistof troebel, donkerbruin of zwart is, kan dit duiden op vervuiling en kan het nodig zijn om de remvloeistof te vervangen.

3. Remslangen en leidingen: Controleer op eventuele beschadigingen of lekkages aan de remslangen en leidingen. Als er sprake is van lekkage of beschadiging, moeten de betreffende onderdelen worden vervangen. 

5. Remmen ontluchten: Het is belangrijk om regelmatig de remmen te ontluchten om eventuele lucht in het remsysteem te verwijderen. Dit kan het beste worden gedaan door een professionele monteur. 

6. Remmen reinigen: Verwijder regelmatig vuil en stof van de remmen met behulp van een remreiniger. Dit helpt om de remprestaties te verbeteren en voorkomt onnodige slijtage. 

Het onderhoud en de reparatie van het remsysteem kunnen het beste kunnen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde monteur. Zij hebben de kennis en ervaring om de remmen op de juiste manier te controleren en te onderhouden, waardoor de veiligheid van het voertuig wordt gewaarborgd.

Een goed functionerend remsysteem is van onschatbare waarde voor de veiligheid van een voertuig. Begrijpen hoe het systeem werkt en regelmatig onderhoud zijn essentieel voor een veilige en probleemloze rijervaring. Verwaarlozing van het remsysteem kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg en autoschade vermijden. Het is daarom van groot belang om de gezondheid van het remsysteem serieus te nemen en tijdig onderhoud uit te voeren. 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer