strictly cars with character

Autoschade laten repareren: hier moet je rekening mee houden

8 mei 2023
Het overkomt ons allemaal weleens: autoschade. Of het nu een klein krasje is of een grotere deuk, het is belangrijk om de schade op de juiste manier te laten repareren. In dit artikel bespreken we tien zaken waar je rekening mee moet houden bij het laten repareren van autoschade.

Verzamel bewijsmateriaal van de schade

Voordat je je auto naar het schadeherstelbedrijf brengt, is het verstandig om foto's te maken van de schade. Dit kan nuttig zijn voor zowel verzekeringsdoeleinden als voor je eigen administratie. Door bewijsmateriaal te verzamelen, kun je eventuele geschillen met de verzekering of het schadeherstelbedrijf voorkomen. Zorg ervoor dat je foto's maakt vanuit verschillende hoeken en onder verschillende lichtomstandigheden om een duidelijk beeld van de schade te krijgen.

Kies een betrouwbaar schadeherstelbedrijf

Het is belangrijk om een betrouwbaar en erkend schadeherstelbedrijf te kiezen. Controleer of het bedrijf aangesloten is bij een brancheorganisatie zoals FOCWA of BOVAG en vraag naar referenties of lees online reviews om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en service van het bedrijf.

Informeer naar de reparatiemethode

Er zijn verschillende methodes voor schadeherstel aan de auto, zoals uitdeuken zonder spuiten, spotrepair en traditioneel schadeherstel. Informeer bij het schadeherstelbedrijf welke methode zij gebruiken en waarom zij denken dat dit de beste optie is voor jouw specifieke schade.

Overweeg alternatieve reparatiemogelijkheden

Bij kleinere schades, zoals krasjes en kleine deuken, kun je overwegen om gebruik te maken van alternatieve reparatiemogelijkheden zoals een doe-het-zelf reparatieset. Hiermee kun je vaak aanzienlijk besparen op de reparatiekosten.

Vergeet je verzekering niet

Afhankelijk van je autoverzekering kan het zijn dat (een deel van) de schade gedekt is. Neem contact op met je verzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden en eventuele gevolgen voor je no-claimkorting. Houd er rekening mee dat je mogelijk een eigen risico moet betalen.

Bewaar je schadeformulier en foto's

Bij het melden van schade bij je verzekeraar is het belangrijk om het schadeformulier volledig en correct in te vullen. Maak ook foto's van de schade, eventuele getuigen en de situatie. Deze kunnen later als bewijs dienen bij het afhandelen van de schade.

Haal persoonlijke spullen uit de auto

Voordat je je auto naar het schadeherstelbedrijf brengt, is het verstandig om alle persoonlijke spullen uit de auto te halen. Dit voorkomt dat er tijdens de reparatie spullen beschadigd raken of zoekraken.

Wees voorbereid op een langere reparatietijd

Afhankelijk van de ernst van de schade en de drukte bij het schadeherstelbedrijf, kan het soms langer duren voordat je auto gerepareerd is. Wees hierop voorbereid en maak indien nodig alternatieve vervoersplannen voor de periode dat je auto bij het schadeherstelbedrijf staat. Houd er rekening mee dat complexe schades meer tijd in beslag kunnen nemen dan eenvoudige schades.

Onderhoud een goede communicatie met het schadeherstelbedrijf

Om ervoor te zorgen dat het reparatieproces soepel verloopt, is het belangrijk om een goede communicatie met het schadeherstelbedrijf te onderhouden. Wees duidelijk in je verwachtingen en wensen, en stel vragen als je ergens onzeker over bent. Op die manier kunnen eventuele misverstanden worden voorkomen en kun je erop vertrouwen dat je auto op de juiste manier wordt gerepareerd. Daarnaast helpt het om regelmatig contact te houden over de voortgang van de reparatie, zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en eventuele vertragingen.

Controleer de reparatie zorgvuldig

Nadat je auto is gerepareerd, is het belangrijk om de reparatie zorgvuldig te controleren voordat je de auto weer in gebruik neemt. Loop samen met een medewerker van het schadeherstelbedrijf om je auto heen en inspecteer het gerepareerde gebied grondig. Let op de kleur en afwerking van de nieuwe lak, de pasvorm van eventuele vervangen onderdelen en of er geen resterende tekenen van schade zichtbaar zijn. Als je niet tevreden bent met de kwaliteit van de reparatie, bespreek dit dan meteen met het schadeherstelbedrijf, zodat zij eventuele problemen kunnen oplossen voordat je vertrekt.
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer