strictly cars with character

Lightyear One: 10.000 gratis kilometers op de zon

25 juni 2019

Vandaag presenteerde het Nederlandse Lightyear haar One aan het grote publiek. De bijzondere zonnewagen is zo goed als productieklaar en moet over twee jaar op de weg te zien zijn.

Zou Elon Musk niet stiekem een beetje jaloers zijn op het Nederlandse Lightyear? Waar zijn Tesla naam maakte met elektrische auto’s, daar hoopt CEO Lex Hoefsloot met Lightyear de zonnewagen op de kaart te zetten. Het eerste model van de firma werd vandaag gepresenteerd en luistert naar de naam ‘One’. Voorzien van vijf vierkante meter aan zonnecellen moet de One goed zijn voor 10.000 kilometer aan actieradius op jaarbasis. En dan hebben hebben we het alleen over zijn rijbereik in Nederland, want in zonniger oorden elders op de wereld zou 20.000 kilometer haalbaar moeten zijn. En wil je meer rijden? Dan hang je de Lightyear One gewoon aan het stopcontact. Een volle accu is goed voor 725 kilometer.

Stroomlijn

Hoewel Lightyear nog niets heeft onthuld over de accucapaciteit aan boord van de One, lijkt het met een bescheiden batterijpakket overweg te kunnen. De One is immers extreem gestroomlijnd en behoorlijk licht. Waarschijnlijk blijft het gewicht van de wagen onder de 1.000 kilo. De Lightyear One is inmiddels al honderd keer besteld en moet in 2021 de weg op gaan. In 2022 moeten er 1.500 auto’s worden geproduceerd om daarna echt groot te groeien.

De One die Lightyear vandaag toonde is zo goed als productieklaar. De auto kost 119.000 euro, maar dat is exclusief belasting.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer