strictly cars with character

Bill Ford wilde Mach-E geen Mustang noemen

20 november 2019

Bij een Ford Mustang denk je aan de iconische muscle car, niet aan een SUV. En al helemaal niet aan een elektrische aandrijflijn. Ford-topman Bill Ford vond dat de Mach-E-ontwikkelaars de naam niet mochten gebruiken. Maar anders geschiedde.

Met de Ford Mustang Mach-E doet het Amerikaanse merk iets gedurfds. Het plakt de naam van een regelrecht icoon op een auto die daar op het eerste gezicht niets mee te maken heeft. De Mach-E verruilt een dikke V8 immers voor een elektromotor en bovendien is de Mach-E geen sportwagen maar een SUV. Of op z’n minst een crossover.

Testrit ter overtuiging

Bill Ford, achterkleinzoon van oprichter Henry, vond het dan ook geen goed idee dat de ontwikkelaars van de Mach-E aan de haal gingen met de aanduiding ‘Mustang’.  De topman wilde het merk niet schaden en stond lijnrecht tegenover het Mach-E-team dat voet bij stuk hield. Bill Ford werd al meer toeschietelijk toen hij hoorde dat de Mach-E een vermogen van 465 pk mee zou krijgen. Klinkt als de power van een muscle car, nietwaar? Een testrit deed de rest. Toen Ford uitstapte zei hij: ‘dit is een Mustang’. De topman – eigenaar van liefst 35 Mustangs – werd overtuigd door de razendsnelle acceleratie, maar ook door de handling van de Mach-E. De rijdynamiek past echt bij een Mustang, was het gevoel. De vormgeving van de auto deed de rest. Daarbij hielp waarschijnlijk dat het originele ontwerp van de Mach-E tijdens het project de prullenbak inging en plaatsmaakte voor het huidige design.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer