Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

MERCEDES-BENZ 300 SL ROADSTER (1960): MELLOW YELLOW

Je zou denken dat inmiddels alles wel is gezegd en geschreven over de Mercedes-Benz 300 SL. De ontwikkeling, racegeschiedenis, rij-impressies, testverslagen, technische essays, het kwam allemaal al voorbij. Toch was er tijdens het Villa d'Este Concorso d'Eleganza aan het Comomeer dit jaar een drukte van belang rondom de 300 SL Roadster van Münchenaar Erich Oswald. Niet alleen omdat zijn auto stond te stralen in zijn uraniumgele lak (geen grap overigens, maar de officiële kleurnaam), maar ook omdat deze roadster een van de meest originele en complete 300 SL's ter wereld is.

Tijdens het beroemde concours vertelde Oswald, die een autowerkplaats in het centrum van München runt, dat hij de auto pas zes maanden eerder had gekocht. “In het wit”. Opvallend, omdat het hier gaat om een van de slechts drie originele uraniumgele 300 SL’s. "De ene ging naar Rusland, de andere naar de zus van de Sjah van Perzië", legt Oswald uit. En de derde werd nieuw verkocht in Duitsland, waar hij sindsdien is gebleven. Het is wellicht ook de enige die in Duitsland is geleverd met schijfremmen rondom.

De eerste eigenaar was de Neurenbergse industrieel Heinz Kress, die rijk was geworden door het verpakkingsbedrijf van zijn vader. In het voorjaar van 1961 beloonde hij zichzelf met de aankoop van deze gele roadster, compleet met zwarte hardtop. Kort daarna nam hij de SL mee naar verschillende Europese bestemmingen zoals Parijs, San Remo en Cannes, zoals blijkt uit een groot aantal vroege kleurenfoto's. En net als de hedendaagse influencers en Instagrammers liet Kress zich in, op en voor zijn auto fotograferen met zijn gouden Rolex 1803 Day Date horloge omde pols. "Dit is misschien wel de enige 300 SL met zo'n complete documentatie vanaf dag één," vertelt Oswald enthousiast. "Tientallen originele kleurenfoto's, alle correspondentie met de dealer, het originele Duitse kartonnen registratieboekje, de gebruikershandleiding en een serviceboekje dat volledig is gestempeld door Mercedes in Neurenberg maken deze SL tot iets heel bijzonders.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 7/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.