Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Lamborghini Avantador Ultimae: Lomp, onbenullig, sensationeel

Lamborghini viert het afscheid van de puur atmosferische V12 met de Avantador Ultimae: een 780 pk sterk monster dat volgens Erik Kouwenhoven vrij lastig op de weg te houden is.

Wat is Italië toch een heerlijk land. Dat besef ik me extra wanneer ik een dag na mijn testrit met de Lamborghini Aventador Ultimae terug in Nederland ben. Nog geen kwartier nadat ik Schiphol met mijn klassieke Porsche 911 achter me heb gelaten word ik door de politie van de weg gehaald omdat mijn uitlaat mogelijk te veel lawaai maakt. De agenten behandelen me alsof ik de eerste de beste straatracer ben, in plaats van een doodnormale 50-plusser met een hobby. Na een meeting op het politiebureau mag ik naar huis met een boete van 459 euro en een zogeheten wok-melding op zak, omdat mijn uitlaat inderdaad teveel kabaal blijkt te maken. Dus: eerst opnieuw laten keuren, dan pas weer de weg op. De agenten stonden overigens in hun recht. Maar ik reed rustig en voelde me toch een beetje als bijvangst voor agenten die volgens mij op pad zijn gestuurd met als dienstopdracht om asociale jongeren die met hun sportuitlaten hele buurten gek maken te extraheren.

'Avanti!'

Nee, dan Italië. De agenten daar stimuleren je nog net niet om even wat extra gas te geven als je met een herriebak als de Aventador de bergen rondom Sant'Agata de Bologna doorklieft. En de bewoners? Ze lachen hun tanden bloot en roepen 'avanti!'. Wanneer we in een dorpje langs een school rijden, juichen zesjarige jochies alsof de ijscoman op het schoolplein arriveert en een racefietser rijdt bijna de berm in wanneer hij omkijkt om te ontdekken welke Lamborghini dit nu weer is.

Welnu, dit is de Avantador Ultimae. Het ultieme uitzwaaimodel van de archetypische moderne Lamborghini. De laatste pure V12. Want om te kunnen voldoen aan de steeds strengere uitstooteisen is zélfs Lamborghini binnenkort genoopt om een hybride component aan de V12 toe te voegen. Daarom deze uitzwaaier: bruut, breed, rauw, ruw, atmosferisch en dus precies zoals we het merk van de vechtstieren het liefst zien.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.