Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

GVG Oliehandel heeft hoge verwachtingen van Ecomaxx-benzine

Er is ruimte. Peter van Gelder trapt het gaspedaal van de E-Type volledig in. Waar bij veel klassiekers tijdens zo’n actie een forse rookpluim uit de uitlaat komt, blijft die hier achterwege. Even later brengt Van Gelder zijn hand naar de uitlaat van de stationair lopende V12. Hij ruikt er aan. “Niets”, zegt hij tevreden. De Ecomaxx-benzine heeft zijn werk gedaan. Maar we lopen op de zaken vooruit.

We zijn de dag eerder begonnen op een industrieterrein in de buurt van Nijmegen. Peter, Ernst en Frans van Gelder runnen hier een door hun opa opgezet bedrijf. Oliehandel GVG (Gebroeders Van Gelder) is aan de derde generatie toe. Er wordt nog altijd op grote schaal in olie gehandeld, maar daarnaast experimenteren de broers volop met alternatieve, synthetische brandstoffen en e-fuels. Want bij Van Gelder kijken ze graag een beetje verder. En dat is goed nieuws voor liefhebbers en bezitters van klassiekers.

Witte zakdoek

“Ik ben de oudste”, zegt Peter van Gelder. “Ik ben 52. Dan komt Ernst (50) en Frans is de jongste, met z’n 46 jaar. Hij is onze dieselman, gespecialiseerd op het gebied van vrachtauto’s en tractoren. Enorm handig, want wij verkopen erg veel smeerolie in dat segment. Ernst en ik zijn allebei HTS Werktuigbouwers, daar komt die enorme onderzoeksdrang vandaan. We hebben wat dat betreft de taken gescheiden; ik doe het benzinegedeelte, Ernst meer diesel en smeerolie, samen met Frans.”

Peter doet het woord, tijdens de presentatie. Niet omdat hij de oudste is, maar omdat ze dat hebben afgesproken. Sowieso is er onderling weinig competentiedrang waarneembaar. Dat blijkt ook tijdens de fotosessies, als ze op een paar plekken in het bedrijf even samenkomen. De grappen vliegen over en weer en ze vertellen anekdotes over hun vader Peter, die nog regelmatig met een zweefvliegtuig de lucht ingaat en ooit een lier ontwierp voor DAF Special Products. Van hem hebben ze het trucje geleerd om even aan de uitlaat te ruiken. “Pa deed dat altijd. Hij hield soms zelfs een witte zakdoek bij de uitlaat, om te laten zien dat zijn dieselolie jaren geleden al superschoon was.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.