Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Carl Höhner, voorzitter FIA Founding Members’ Club: "Met een enorme e-library de geschiedenis van de auto veiligstellen"

De Fédération Internationale de l'Automobile, zoals de FIA officieel heet, wordt vandaag de dag vooral geassocieerd met autosport en in het bijzonder de Formule 1. Wat minder in het oog springt is de kant van de FIA die zich met heel andere zaken bezighoudt: verkeersveiligheid, milieubescherming, het testen (ook met botsproeven) van nieuwe auto’s en belangenbehartiging. Carl Höhner weet er meer over, zo blijkt in een gesprek met Carros/De Auto.

20 juni 2024 lijkt nog een eind weg, maar voor je het weet is het zo ver en dan viert de FIA haar 120-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het 24ste lustrum zullen de archieven van de FIA en de bij de FIA aangesloten organisaties toegankelijk worden gemaakt. Een enorme digitaliseringsklus, waarbij er een voortrekkersrol is weggelegd voor de KNAC. De vicevoorzitter van de KNAC, Carl Höhner, is op dit moment voorzitter van de FIA Founding Members’ Club, het gezelschap van de dertien landen die in 1904 de FIA oprichtten. Hij is tevens vice-president van de Historische Commissie bij de FIA en als zodanig contactman met de FIVA, de wereldwijde federatieve vereniging van historische automobielclubs. Op het KNAC-kantoor aan de Wassenaarseweg in Den Haag blikt Carl Höhner vooruit naar - en terug op - 120 jaar FIA. KNAC-directeur en historicus Peter Staal is ook aanwezig bij het gesprek en voert geregeld extra informatie aan, die hij vond bij verkennend onderzoek in het kader van 120 jaar FIA.

De FIA verenigt op dit moment 244 mobiliteits- en autosportclubs uit 146 landen. Maar de dertien clubs die de FIA ooit hebben opgericht vormen nog altijd een apart gremium, is het niet?
“Dat klopt. De dertien oprichtende clubs komen sinds een jaar of vijftien twee keer per jaar bij elkaar. De lange en gedeelde geschiedenis maakt dat bij de clubs veel kennis over de begintijd van de auto en het automobilisme aanwezig is. De archieven zijn ontzettend interessant, met een enorme hoeveelheid informatie waar nooit veel mee is gedaan. Die archieven zijn over het algemeen redelijk bewaard gebleven. Bij de KNAC zit nog heel veel informatie, dat heeft Peter Staal uitgezocht voor een FIA-vergadering in Rome, eerder dit jaar.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 8/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.