Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Alpine 110S vs Toyota GR Yaris: Tokyo Drift of Rally Monte Carlo?

Soms zoekt Thomas Bangma een excuus om nog eens te rijden met een auto die hem eerder goed beviel, zoals de Alpine 110S. Daar zet hij dan een auto naast waarmee hij eigenlijk al heel lang had willen rijden, zoals de Toyota GR Yaris. En dan gaat hij vergezochte (autosport)linkjes bedenken.

Nou, meteen maar ‘met het water voor de dokter’ dan; de Gazoo Racing (GR) Yaris was als homologatieauto bedoeld voor het World Rally Championship, maar de organisatie besloot ter elfder ure een hybride aandrijflijn te verplichten voor deelname aan de hoogste klasse in de rallysport. Daar doet Toyota uiteraard netjes aan mee en ze wonnen onlangs nog de Rally van Zweden. Maar de Japanners besloten óók om het betreffende wagentje gewoon te gaan verkopen, zij het in een oplage van ‘enkele tienduizenden’. En dat gaat zó goed, dat er inmiddels sprake is van een flinke levertijd. Toyota brengt het aloude adagium ‘win on sunday, sell on monday’ dus succesvol ten uitvoer, waar Alpine (nog steeds) opstartproblemen kent. Een halve eeuw is wellicht toch een iets te grote spanne tijds om zomaar even te overbruggen, als je met een roemrucht merk verder denkt te kunnen gaan waar je in een bruingrijs verleden was gebleven.

Fernando Alonso

Het overgrote deel van de productie van ‘enkele duizenden’ blijft net als vroeger in het land van Marianne; zelfs de Gendarmerie op de Franse Autoroutes rijdt erin, Maar de jonge/frisse kopers buiten Frankrijk kennen het merk niet. Rally (de) Monte Carlo… huh? Monaco kennen ze dan weer wél, van de F1. En daarin doet Alpine (voorheen Renault) inderdaad niet onverdienstelijk mee, met een mooie ‘oude’ held als Fernando Alonso nog wel. Maar de Renault-rallyhelden uit de zeventiger jaren zijn inmiddels vergeten. En zij die zich de oude ‘Monte’ überhaupt nog voor de geest kunnen halen krijgen het ook niet meer helemaal helder.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.