strictly cars with character

Alpina XB7: Maatje groter

11 augustus 2021

Alpina is de comfortabele evenknie van BMW’s M. Sinds kort is dit ‘private label’ ook in Nederland te koop. En de ambities zijn hoog: de importeur denkt jaarlijks tien procent van de totale Alpina-productie in ons calvinistische landje weg te kunnen zetten.

De firma Alpina - geen tuner zoals velen denken, maar een zelfstandige autofabrikant - ontstond toen de Duitser Burkard Bovensiepen in de jaren zestig van de vorige eeuw onder de motorkap van een BMW keek en ontdekte hoeveel ruimte er nog rond - om de motor zat. Ruimte die volgens deze eige - naar van een typemachinefabriek eenvoudig op te vullen zou zijn met prestatieverhogende mid - delen als turbo’s, compressoren, grotere car - burateurs, dikkere aanzuigbuizen en wat dies meer zij. Helaas voor hem ontwikkelde BMW in 1972 zijn eigen private label. Onder de letter ‘M’ wordt bij BMW immers sinds jaar en dag alles gegroepeerd wat snel, scherp en ‘racy’ is.

MEER GT DAN RACY
De groep kopers van M-versies met plankharde onderstellen en knallende uitlaten is beperkt, zo bedacht Bovensiepen zich. En dus besloot hij zich te richten op de comfortabelere, Gran Turismoachtige kant van BMW. Dus wel snelle motoren, maar geen gillende uitlaten. Wél een prachtig uitgebalanceerd onderstel, maar geen nerveus reagerende blokken, die hijgerig vragen om afgestraft te worden. Een Alpina is een GT in de ware zin des woords. Een comfortabele reiswagen met een surplus aan vermogen - voor fijnproevers kortom.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer