Overslaan en ga direct naar de inhoud
Socials

Alpina B3 Touring versus Audi RS3 Sportback

Hij doet het potverdrie gewoon nóg een keer, Bangma. Hij kon zich niet herinneren ooit met een Alpina te hebben gereden en omdat ‘ie vroeger een BMW 3 Serie Touring reed, moest en zou het een Alpina B3 Touring worden. Een klassegenoot met een 3 in de naam erbij zoeken bleek niet moeilijk.

Het is lastig precies de vinger te leggen op het waarom, maar de manier waarop Alpina sinds het midden van de jaren dingen doet met BMW’s, sprak en spreekt mij enorm aan. Des te merkwaardiger is het dat het me niet meer helder voor de geest staat óf en wanneer ik met een Alpina BMW (eigenlijk moet je gewoon Alpina zeggen, want deze ‘Manufaktur’ is al heel lang officieel een autofabrikant, ook al staat BMW AG op het punt de boel over te nemen) heb gereden. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me echter dat het helemaal niet zo vreemd is dat ik er geen actieve herinnering aan heb. Want een Alpina is een beetje als een butler. Efficiënt en met uiterste discretie worden je wensen vervuld, zonder je er ten volle van bewust te zijn dat je ze had.

A-ritmisch

De laatste keer dat ik Audi’s geweldige geblazen vijfcilinder savoureerde moet bij de introductie van de eerste Audi TT RS in 2009 zijn geweest. Dat is zó lang geleden dat het een klein wonder mag heten dat deze motor überhaupt nog ‘alive and kicking’ (hard) is. Of nee, dankzij Donkervoort was ik vorig jaar wederom zwaar onder de indruk van deze machine. Ach, laten we het er maar op houden dat het al véél te lang geleden is dat ik het licht a-ritmische roffelen van de idiosyncratische vijfpitter in een enigszins ‘normale’ auto hoorde. Overigens was Porsche het er destijds niet mee eens dat concerngenoot Audi de aanduiding ‘RS’ dacht te kunnen gebruiken, maar zelfs de meest arrogante autisten in Weissach moesten uiteindelijk toegeven dat je toch moeilijk de afkorting voor ‘Rennsport’ tot het einde der tijden kunt claimen. En over het einde der tijden gesproken: ik ken mensen die een Audi RS3 kopen omdat het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de laatste Audi/auto is waarin de ware audiofiel qua motorgeluiden aan zijn/haar gerief komt. Zelfs Donkervoort is al enige tijd naarstig op zoek naar een alternatief.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 4/2022. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.