strictly cars with character

Hoe een Youngtimer te Verzekeren: Tips en Advies

5 juni 2024

Een youngtimer is een geliefde keuze voor autoliefhebbers en zakelijke rijders vanwege de unieke combinatie van klassieke charme en financiële voordelen. Youngtimers zijn auto's die tussen de 15 en 30 jaar oud zijn en nog in goede staat verkeren. Het verzekeren van een youngtimer vereist echter enige aandacht en kennis. In dit artikel bespreken we hoe je je youngtimer het beste kunt verzekeren en waar je op moet letten.

1. Begrijp de Waarde van je Youngtimer

Marktwaarde vs. Taxatiewaarde:

 • Marktwaarde: De marktwaarde is wat je auto momenteel waard is op de tweedehandsmarkt. Dit kan schommelen afhankelijk van de vraag naar jouw specifieke model.

 • Taxatiewaarde: Voor klassieke en youngtimer verzekeringen kan een taxatiewaarde belangrijk zijn. Een erkende taxateur bepaalt de waarde van je auto, wat helpt om een juiste verzekering af te sluiten die de werkelijke waarde van je auto dekt.

2. Kies het Juiste Type Verzekering

WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid):

 • Minimale Dekking: Dit is de verplichte basisverzekering die alleen schade aan anderen dekt. Voor een youngtimer met een lage dagwaarde kan dit voldoende zijn.

WA+ Beperkt Casco:

 • Uitgebreidere Dekking: Naast de WA-dekking biedt dit ook dekking voor schade door diefstal, brand, ruitbreuk, en stormschade. Dit is vaak een goede keuze voor youngtimers die nog een redelijke waarde hebben.

Allrisk (Volledig Casco):

 • Volledige Dekking: Deze verzekering dekt alle schade, ongeacht de schuldvraag. Voor dure of zeldzame youngtimers is dit vaak de beste keuze om volledige bescherming te bieden.

Youngtimerverzekering:

 • Speciaal voor Youngtimers: Sommige verzekeraars bieden specifieke youngtimerverzekeringen aan die rekening houden met de bijzondere status en waarde van deze voertuigen. Deze polissen kunnen extra voordelen bieden zoals een lagere premie bij beperkt gebruik en een vergoeding op basis van taxatiewaarde.

3. Let op Speciale Voorwaarden

Beperkt Gebruik:

 • Kilometerbeperking: Sommige youngtimerverzekeringen bieden lagere premies aan onder de voorwaarde dat je de auto beperkt gebruikt, bijvoorbeeld minder dan 7.500 kilometer per jaar.

 • Hobbygebruik: Als je je youngtimer alleen voor recreatieve ritten gebruikt en niet als dagelijks vervoermiddel, kan dit ook een invloed hebben op de premie.

Stallingseisen:

 • Garage: Sommige verzekeraars stellen als eis dat de youngtimer in een afgesloten garage wordt gestald om diefstal en schade te voorkomen. Dit kan de premie verlagen.

4. Vergelijk Verzekeraars

Online Vergelijking:

 • Vergelijkingssites: Gebruik autoverzekering vergelijken sites zoals Pricewise, Independer en Geld.nl om verschillende verzekeraars en hun youngtimerpolissen naast elkaar te zetten. Let op de voorwaarden, dekking en premies.

Klantbeoordelingen:

 • Reviews: Lees klantbeoordelingen en ervaringen met verschillende verzekeraars. Dit kan je een goed inzicht geven in de servicekwaliteit en betrouwbaarheid van de aanbieders.

5. Taxatie en Onderhoud

Reguliere Taxatie:

 • Herwaardering: Laat je youngtimer regelmatig taxeren om ervoor te zorgen dat je verzekering de actuele waarde dekt. Dit is vooral belangrijk als de waarde van je auto stijgt door bijvoorbeeld restauraties of schaarste van onderdelen.

Goed Onderhoud:

 • Onderhoudshistorie: Houd een gedetailleerde onderhoudshistorie bij. Dit kan helpen bij het verkrijgen van een betere verzekering en kan nuttig zijn bij het claimen van schade.

6. Aanvullende Dekkingen

Inzittendenverzekering:

 • Bescherming voor Passagiers: Deze verzekering biedt dekking voor medische kosten en schade aan passagiers in geval van een ongeval.

Rechtsbijstandverzekering:

 • Juridische Ondersteuning: In geval van juridische geschillen na een ongeval kan een rechtsbijstandverzekering hulp bieden.

Conclusie

Het verzekeren van een youngtimer vraagt om zorgvuldige afwegingen en aandacht voor detail. Door de juiste verzekering te kiezen die past bij de waarde en het gebruik van je auto, en door regelmatig te vergelijken en je auto te laten taxeren, kun je optimaal genieten van je youngtimer zonder je zorgen te maken over onverwachte kosten. Gebruik de beschikbare tools en wees proactief in het onderhouden en beschermen van je waardevolle voertuig.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer