strictly cars with character

Gids voor het kiezen en ombouwen van een bestelwagen

16 januari 2024

Voor veel ondernemers is de bestelwagen nog altijd dé vierwieler bij uitstek. Dat hoeft niet te verbazen, want bestelwagens bieden erg veel laadcapaciteit. En moderne bestelwagens rijden bovendien ook nog eens heel comfortabel, terwijl ze daarnaast over alle veiligheidssnufjes beschikken. Alleen kan het dat een klassieke bestelwagen niet aan je wensen en behoeften voldoet. Dan kun je de bestelwagen ombouwen of laten ombouwen door een professional. Maar natuurlijk begint het allemaal bij de juiste bestelwagen kopen

De juiste bestelwagen kiezen

De eerste stap is het selecteren van een bestelwagen die past bij je behoeften. Daarbij zijn er natuurlijk een aantal dingen waar je op zult moeten letten. Een belangrijke factor is de laadruimte. Zorg ervoor dat je over de ruimte en capaciteit beschikt die je nodig hebt. Ook het trekvermogen speelt een rol. Daarnaast is er de brandstofkeuze en de brandstofefficiëntie. Soms is het uiteindelijk voordeliger om te kiezen voor een iets duurdere, maar zuinigere auto. En het rijcomfort is natuurlijk ook belangrijk, dus maak zeker een proefrit. Tot slot zal de prijs een rol spelen. Nieuwe bestelwagens zijn duurder, maar gaan langer mee, rijden zuiniger en zullen minder snel grote onderhoudskosten vergen. Kies je toch liever voor tweedehands? Schenk dan extra aandacht aan de onderhoudsgeschiedenis en de algehele staat van het voertuig.

Bestelwagen aanpassen aan jouw eisen

Een bestelwagen kan op vele manieren worden aangepast. Denk aan het installeren van rekken, het toevoegen van specifieke uitrusting voor koeltransport of het aanbrengen van aanpassingen voor personen met een beperkte mobiliteit. Het zelf aanpassen van een bestelwagen aan specifieke zakelijke of persoonlijke behoeften is een proces dat zowel creativiteit als handigheid vereist.

De eerste stap is het opstellen van een gedetailleerd plan. Bepaal wat de primaire functie van de bestelwagen zal zijn en welke specifieke aanpassingen nodig zijn om deze functie te ondersteunen. Dit kan variëren van het vervoeren van gereedschap en materiaal voor een bouwbedrijf tot het leveren van gekoelde producten voor een cateringbedrijf. Overweeg de ruimte die nodig is, het gewenste laadvermogen en eventuele specifieke vereisten, zoals temperatuurcontrole of veiligheidsvoorzieningen.

Na het opstellen van het plan, selecteer je de uitrusting die nodig is voor de aanpassing. Dit kan onder meer rekken en opslagsystemen voor gereedschap, koelsystemen voor gekoelde leveringen of speciale liftsystemen voor het vervoer van personen met een beperkte mobiliteit omvatten. Houd er ook reeds rekening mee dat je eenvoudig reparaties moet kunnen uitvoeren.

Bestelwagen laten ombouwen door een professional

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het op maat ombouwen van bestelwagens. Wat dit kost, is sterk afhankelijk van je behoeften en van de kenmerken van de bestelwagen. Zorg voor een duidelijk plan en vraag verschillende offertes op. Weet dat Volkswagen een breed scala aan ombouwmogelijkheden biedt. Volkswagen focust daarbij op specifieke beroepen en sectoren, zoals de bouw, koerierdiensten, personenvervoer, koeltransport en dergelijke. Wat al dan niet mogelijk is, is onder andere afhankelijk van het model. Een groot voordeel is natuurlijk dat Volkswagen hun eigen auto’s door en door kent, waardoor alles vakkundig verloopt.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer