strictly cars with character

Elektrisch rijden: hier moet je aan denken!

27 december 2023

Als we kijken naar de voorzieningen voor elektrisch rijden, dan hebben we hier in Nederland niets te klagen. Op steeds meer plekken in onze provincie zien we elektrische laadpalen verschijnen. Dat niet alleen, er zijn ook grootse plannen voor nóg meer uitbreiding in de komende jaren. Dat betekent dat elektrisch rijden alleen nog maar aantrekkelijker gaat worden. En dat is goed nieuws, aldus het kabinet. Het is nodig om de CO2-uitstoot in ons land te verminderen en verder te verduurzamen. 

Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, is het wel belangrijk dat de nodige voorzieningen aanwezig zijn. Onder andere in de Randstad behoren we zeker tot de koplopers van ons land. Goed nieuws dus. Maar wat betekent dit voor de gemiddelde automobilist? Waar moeten we aan denken als we elektrisch gaan rijden? Waar kan je goedkoop tanken in de buurt en hoe werkt het? Hier vertellen we alles wat je moet weten. 

Hoe vind je de laadpalen bij jou in de buurt? 

Je hebt de knoop doorgehakt en een elektrische auto gekocht. Spannend en ook wel een beetje wennen. Het is belangrijk om te beseffen dat parkeren bij elektrisch rijden ook meestal betekent dat je je auto direct aan de oplader legt. Op die manier voorkom je dat je ooit met een lege accu komt te staan. Dit is best wel een beetje wennen, maar uiteindelijk weet je niet beter meer. We zijn in Nederland goed bedeeld als het om laadpalen gaat. Op steeds meer locaties onderweg is er wel een te vinden. 

Maar hoe vind je laadpalen bij jou in de buurt? Hier zijn tegenwoordig tal van handige apps voor te gebruiken. Met behulp van deze apps kun je niet alleen de dichtstbijzijnde laadpaal vinden, maar vind je ook informatie met betrekking tot de tarieven en zelfs of deze momenteel al in gebruik is. Zo rij je nooit voor niets. Bovendien kun je zo ook eenvoudig zien waar je momenteel het voordeligst op kunt laden. 

Zelf een laadpaal aanvragen 

Vind je het maar niets om telkens bij een openbare laadpaal op te laden? En denk je ook niet dat dit nodig is voor de relatief kleine stukjes die je dagelijks rijdt? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om een laadpaal in je eigen straat aan te vragen. Of - indien je over een eigen oprit beschikt - een privé laadpaal te installeren. 

Het is voor iedereen toegestaan om een laadpaal binnen de woonwijk aan te vragen. Meestal worden deze verzoekjes ook ingewilligd. Simpel gezegd omdat de gemeente ook meer laadpalen wil realiseren. Dat je deze laadpaal hebt aangevraagd, betekent echter niet dat het jouw privébezit is. Als deze door de gemeente wordt geplaatst, mag deze door iedereen worden gebruikt. Dat is natuurlijk anders als je een laadpaal op jouw privégrond laat plaatsen. Zo ben je altijd verzekerd van een plekje en betaal je enkel je eigen energietarieven. 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer