strictly cars with character

20 leden over 125 jaar KNAC

29 november 2023
Het jubileumjaar van de 125-jarige KNAC loopt ten einde. In de een-na-laatste editie van De Auto (powered by CARROS) van 2023 kijken we daarom, samen met een aantal bekende en minder bekende KNAC-leden, zowel terug als vooruit.

Guus Peters interviewde twintig KNAC-leden, onder wie prominenten als Gijs en David van Lennep (samen goed voor 120 jaar KNAC-lidmaatschap), een opa, een vader en een kleindochter (de familie Koch). Ook het jongste lid van de club, Wouter van Egmond (19 jaar) komt aan het woord, samen met zijn opa, oud-bestuurslid Anton van Egmond. Alle leden kregen dezelfde vragen, wat tot verrassend originele antwoorden leidde. Opvallend is dat liefst drie leden een oer-Nederlandse auto noemen: de DAF 55, die in 1968 de legendarische ‘Londen Sydney Marathon’ uitreed en dat in 1993 nóg een keertje klaarspeelde. Verder was de Volkswagen Kever voor veel geïnterviewden hun eerste auto en was de favoriete klassieker van het ene lid voor het andere lid juist zijn eerste auto. U leest het allemaal in het dossier op de komende pagina’s. KNAC-leden over de KNAC. “Hóe mobiliteit zich ook zal ontwikkelen, de auto zal altijd een grote schare liefhebbers kennen.”

Wie?
Carl Höhner (1966) is de vice-voorzitter van de KNAC en tevens voorzitter van de FIA Founding Members’ Club, het gezelschap van dertien landen dat in 1904 de Fédération Internationale de l'Automobile oprichtte. Hij is tevens vice-president van de Historische Commissie bij de FIA.

Hoe lang bent u al lid van de KNAC?
“Sinds 2000.”

Wat was ooit uw eerste auto?
“Een Alfa Romeo 33 Sport Wagon. Hij was uiteraard rood en er zat een houten ‘Personal’ stuur in.”

En wat rijdt u nu?
“Nog steeds een Alfa Romeo, de Stelvio.”
 
Wat is uw favoriete klassieke auto?
“De Alfa Romeo 1900 Super Sprint Zagato. Die had een even aantrekkelijke als bizarre carrosserie.”

Wat is het gekste, stomste, leukste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?
“De Mille Miglia rijden met KNAC-bestuursgenoot Arjen Schepen. Een uitdagende meerdaagse rit, verreden in een zeer afwisselend Italiaans voorjaarslandschap, met aantrekkelijke auto’s van vóór 1957. Het mooie is dat je dag en nacht en bij weer en wind (regen, sneeuw, hagel) wordt toegejuicht door enthousiaste Italianen.”

Wat was uw leukste ervaringen als KNAC-lid met de club?
“De ‘Tocht der 100’ in 2013, ter gelegenheid van KNAC 100 jaar Koninklijk. En dit jaar het Symposium ‘Energie in Mobiliteit’ ter gelegenheid van 125 jaar KNAC, in het Louwman Museum.”

Waar staat de KNAC in 2035?
“Dan is de KNAC de grootste en oudste autoclub van Nederland, met zo’n 20.000 leden. Een club voor en door auto-enthousiastelingen, die nog altijd met zeer veel plezier ‘zelf’ rijden in hun elektrische-, hybride of waterstof auto voor dagelijks gebruik en met hun oude klassieke auto op E-fuel.”

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 7/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer