strictly cars with character

Exclusiviteit verzekerd: zo bespaar je op de verzekering van je droomwagen

27 november 2023
 

Free Photo of Black Steering Wheel  Stock Photo

(https://www.pexels.com/photo/photo-of-black-steering-wheel-4984313/

Liefhebbers van exclusieve auto's weten dat de adembenemende prestaties, het uitgesproken design en de geavanceerde technologieën niet alleen zorgen voor een ongeëvenaarde rijervaring, maar ook voor een dure autoverzekering. Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren om op deze kosten te besparen, veelal zonder aan dekking in te boeten. Een voorbeeld hiervan is de kilometerverzekering, een verzekering die ideaal is voor wie zijn of haar exclusieve auto niet zo vaak gebruikt.

Kies voor een kilometerverzekering

De zogeheten kilometerverzekering voor je auto is ideaal voor wie zijn exclusieve vierwieler eerder beschouwt als een weekendgenot of een verzamelobject en niet als een oplossing om elke dag naar het werk te rijden. Bij dit type verzekering wordt de premie gebaseerd op het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. Rijd je weinig, dan kan je verzekeringspremie bij een kilometerverzekering lager liggen dan bij een klassieke autoverzekering. Dit is een eerlijke manier van verzekeren, omdat de kans op schade significant afneemt als de auto minder vaak op de weg is. Je moet natuurlijk wel af en toe de kilometerstanden doorgeven aan de verzekeraar. 

Verhoog je eigen risico

Ben je bereid meer risico te dragen in het geval van schade? Dan kan het verhogen van je eigen risico een slimme zet zijn. De meeste autoverzekeraars hanteren standaard een eigen risico van ongeveer 130 tot 150 euro. Dit eigen risico kun je vrijwel altijd verhogen tot ongeveer 750 euro. Door vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico, verlaag je de premiekosten. Dit werkt goed als je zelf genoeg financiële middelen hebt om kleinere schades te betalen, waardoor je op lange termijn bespaart op de verzekeringskosten.

Clublidmaatschap en collectiviteitskorting

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen aan voor leden van bepaalde auto- of merkenclubs. Deze collectiviteitskortingen kunnen je premie aanzienlijk verlagen. Er zijn ook verzekeraars die collectieve verzekeringen aanbieden voor bepaalde clubs. Ook deze verzekeringen kunnen extra voordelig zijn. Houd er wel rekening mee dat er soms aanvullende eisen kunnen gelden om hier een beroep op te kunnen doen, bijvoorbeeld ouder zijn dan dertig jaar of een alarmplicht. Informeer in ieder geval bij jouw club of er afspraken zijn gemaakt met verzekeringsmaatschappijen en maak de vergelijking met jouw autoverzekering.

Investeer in beveiliging

Exclusieve auto's trekken aandacht. En helaas is dat niet altijd de gewenste aandacht. Investeren in hoogwaardige beveiligingssystemen kan de kans op diefstal of inbraak verminderen. Verzekeraars belonen deze preventieve maatregelen vaak met een lagere premie. Denk hierbij aan geavanceerde alarmsystemen, voertuigvolgsystemen en zelfs een beveiligde stalling. Er zijn ook verzekeraars die een exclusieve auto enkel willen verzekeren als deze over de nodige beveiliging beschikt. In ieder geval is het een goed idee om hierin te investeren, ook als dit niet verplicht is.

Combineer verzekeringen

Heb je meerdere voertuigen of verschillende soorten verzekeringen? Door deze onder te brengen bij één verzekeraar, kun je vaak aanspraak maken op pakketkortingen. Deze korting geldt dan ook voor de verzekering voor je huis, je boot of andere waardevolle bezittingen. Soms kan het dan ook voordeliger zijn om verschillende verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen dan om voor elke verzekering een andere verzekeraar te kiezen.

Schadevrij rijden

Je rijgedrag wordt beloond in de vorm van schadevrije jaren. Hoe meer jaren je zonder schade rijdt, des te hoger de korting kan oplopen. Dit is zeker van toepassing op exclusieve auto's, waarbij elke schadeclaim een aanzienlijk effect kan hebben op de premie. Zeker bij kleine schade is het soms een goed idee om de schade niet te claimen, zodat je geen afbreuk doet aan je schadevrije jaren.

Beperk de dekking bij oudere modellen

Bij het ouder worden van je exclusieve auto kan het lonen om de verzekeringsdekking te herzien. Als de marktwaarde van de auto afneemt, kan een minder uitgebreide dekking wellicht volstaan, wat resulteert in een lagere premie. Voor oldtimers bestaan er speciale verzekeringen, de zogeheten oldtimerverzekering. Een oldtimerverzekering is aanzienlijk goedkoper, maar je houdt best goed rekening met de beperkingen en voorwaarden.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer