strictly cars with character

Tijdreis door de duinen

9 november 2023
De recente Historische Grand Prix van Zandvoort werd extra luister bijgezet door het 75-jarige bestaan van 'ons' duinencircuit. Het brede scala aan raceklassen zorgde voor een prachtige reis door het verleden. Sandor van Es en Maurice Volmeyer waren erbij.

Voor de ‘nieuwe’ fans staat Zandvoort synoniem voor de drie uitverkochte moderne Grand Prix van afgelopen jaren. Op zichzelf begrijpelijk, want dat waren oranjefestivals die hun weerga niet kennen en om die reden hoog staan aangeschreven in Formule 1-kringen. Er is echter ook een periode vóór Max Verstappen. Sterker nog, ons duinencircuit bestaat liefst 75 jaar, waarmee het een van ’s werelds oudste omlopen is. Eentje met een iconische status bovendien, want de hoogteverschillen, het ‘oldskool’ karakter en de ligging aan zee worden alom geprezen. Teams en coureurs reizen wat dat betreft graag naar ons land. Sinds 2012 komt het verleden tot leven tijdens de Historische Grand Prix (HGP), met tal van single seaters, GT’s, prototypen en toerwagens die ooit een rol hebben gespeeld tijdens de Zandvoortse historie. Een groot verschil met een modern Grand Prix-weekeinde is dat je niet alleen van afstand van de auto’s kunt genieten, maar dat de paddocks toegankelijk zijn voor het ‘gewone’ publiek. Heerlijk om je favoriete racewagens van dichtbij te zien, om de geur van olie en benzine op te snuiven. Denk overigens niet dat al dat moois op paradetempo rondtuft. Nee, er wordt serieus gas gegeven met die kostbare, oude machines. Met als gevolg dat er dus ook wel eens wat plaatschade wordt gereden. Of erger. Zo glijdt tijdens de start van de Formule 1-race voor auto’s van 1966 tot en met 1985 een Tyrrell P34 zeswieler (1976) hard de vangrails in. En ook bij aanvang van een van de historische F2-wedstrijden gaat het ernstig mis.
 

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer