Ford heeft een traditie van krachtige en indrukwekkende varianten op" /> Ford heeft een traditie van krachtige en indrukwekkende varianten op"> Ford heeft een traditie van krachtige en indrukwekkende varianten op"> CARROS Magazine - Ford Raptor R: Velociraptor
strictly cars with character

Ford Raptor R: Velociraptor

26 oktober 2023
Ford heeft een traditie van krachtige en indrukwekkende varianten op basis van de F-150 pick-up. Met de Raptor R ontwikkelde Ford Performance een monster dat nóg sneller en extremer is dan zijn voorgangers. Er zit echter één voordeel aan en dat is de naam. 

Vanaf het moment dat het Special Vehicle Team (SVT) van Ford in 2010 de F-150 SVT Raptor lanceerde, was het model een cultheld. Dat kwam door het onverwoestbare karakter als gevolg van Fox schokbrekers met externe reservoirs, wieluitslagen van vele decimeters en natuurlijk de 416 pk en 588 Nm sterke 6,2 liter V8 afkomstig uit de Super Duty F-Series. Die 6.2 was een optionele motor, want standaard leverde Ford deze Raptor met een 5,3 liter V8 die 325 pk en 529 Nm trekkracht bood. Deze motorvariant kwam al snel te vervallen door een gebrek aan interesse en in 2017 verdween de V8 zelfs helemaal, om plaats te maken voor een 3.5 V6 twinturbo in de tweede generatie Raptor. Dit besluit was duidelijk het gevolg van groene pressie. De fans hebben het Ford nooit vergeven, ondanks dat de V6 met 450 pk krachtiger was dan de V8. Zeker na de lancering van concurrent de Ram TRX in 2020, met een 712 pk en 880 Nm sterke 6.2 V8 compressor uit de Challenger Hellcat, degradeerde de Raptor van trendsetter tot onderdeurtje.

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer