strictly cars with character

Opel Astra en Grandland GSE: GSelectricity

24 oktober 2023
Met de GSe-versies van de Astra en de Grandland zegt Opel een nieuw, dynamisch submerk te willen introduceren. Een eerste kennismaking op de weg valt niet tegen, maar ‘sportief’ is niet het eerste woord dat blijft hangen.

Sportieve Opels hebben altijd een drieletterige toevoeging gehad, waarbij hoofdletter- en leestekengebruik door de jaren heen nogal varieerden. Denk aan de vooral in rally’s af en toe ongenaakbare GT/E-versies van de Kadett en de Manta, en in de jaren zeventig en tachtig de GS/E-uitvoeringen van de zwaardere Commodore en de Monza. Hun zescilinders kregen een injectiesysteem van Bosch en daarmee was de E verklaard; die stond voor Einspritzung. In latere jaren waren er ook nog sportieve Opels met een GSi-aanduiding. Nadat in 1997 het Opel Performance Center was geopend, kregen de snellere modellen de afkorting OPC. Zelfs de brave Zafira was op een gegeven moment als OPC verkrijgbaar. De nieuwe topversies van de Opels Astra en Grandland zijn weer GSe gedoopt (maar nu met een kleine ‘e’) en het zijn hybrides, waardoor duidelijk zal zijn dat de ‘e’ nu voor ‘electricity’ staat.

Zwart motordeksel

Wat Opel betreft gaat GSe een soort submerk worden, waarmee de performance-modellen worden aangeduid. Zo’n beetje als wat Abarth betekent voor Fiat, dat ook onder de Stellantis-paraplu valt. Er valt over te discussiëren of dit handig is: Citroën kijkt met gemengde gevoelens toe hoe DS zijn high-brow klanten wegsnoept.

Lees verder

Het gehele artikel kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 6/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer