strictly cars with character

Klassiekertrends: nuchtere feiten

21 september 2023
Nu het hele verhaal rond de Palmen-collectie weer min of meer achter de rug is, kunnen we terugblikken door een iets minder roze bril en de feitelijkheden beschouwen.

Als vliegen op de stroop doken zowel de professionele als de amateurmedia op het nieuws van de ‘ontdekking’ van de Palmen-collectie en de uiteindelijke veiling ervan. Waarbij ze allemaal hetzelfde vertelden, met als belangrijkste pilaren de excentriciteit van eigenaar Ad Palmen, de grillige samenstelling van de collectie, de meest bijzondere automodellen en natuurlijk een al dan niet gekleurd oordeel over de aankoop door Gallery Aaldering. Toch zal vriend én vijand één ding moeten erkennen: Nico Aaldering heeft dit zakelijk goed aangepakt. Pluspunt was dat het mobiele erfgoed zelfs het NOS Journaal haalde en daarmee weer buiten onze eigen wereld kwam.

Bedwelmend

Het feit dat iedereen en zijn moeder erover schreef was juist reden om het zelf niet te doen, totdat een autovriend mij mailde met de vraag wat nu het unieke aan de collectie was. Dat gaf het idee voor een wat nuchterdere kijk. Feitelijk was het niet meer dan een vanuit volkomen willekeur samengestelde verzameling oude auto’s, lang niet allemaal bijzonder, opgesteld in een grauwe loods en zo’n dertig, veertig jaar niet aangeraakt. Maar daarin schuilt precies het onderscheidend element: het is romantiek in zijn puurste vorm. De onaangeroerde auto’s, de beet die de tand des tijds heeft achtergelaten. Misschien ook wel de ontdekking waarvan je stiekem hoopte dat je hem zelf had gedaan. Daar komt het contrast met onze huidige tijd bij, waarin de romantiek zoals wij die definiëren volledig verdwenen lijkt. Dankzij de sociale media is vrijwel niets meer onontdekt of mysterieus.
 

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).engen. Functioneel, effectief en feilloos, want het verantwoordelijkheidsgevoel in de Japanse cultuur bereikt bijna een ziekelijk niveau.
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer