strictly cars with character

Ferrari 195 Inter Coupé: reünie

15 september 2023
Soms zit je jarenlang achter een auto aan waarvan het je slechts met moeite lukt om hem vast te pinnen. En ineens is hij er. Voor Martin van der Zeeuw was de Ferrari 195 Inter Coupé uit 1950 met Ghia-koetswerk zo’n auto.

Al zijn ze dun gezaaid, ik liep meerdere keren een van deze zeldzame Ferrari’s tegen het lijf. Maar om allerlei redenen ontglipten ze me telkens voor een rij-impressie of reportage. Dan stond er een witte op het concours van Villa d’Este die de volgende dag weer op transport moest, dan weer een blauwe in een Londense showroom terwijl ik zo’n beetje zou terugreizen naar Nederland. En op de een of andere manier ontging mij een andere blauwe - van een Nederlandse eigenaar - op het concours van Paleis Het Loo in 2003. De eerste die ik zag stond ook in Nederland, net na de eeuwwisseling. Deze was felrood en in prachtige conditie. Ik was meteen onder de indruk, vraag me niet waarom. Sommige auto’s doen dat gewoon met je. Goed, ik had wel iets beter mijn best kunnen doen of mijn netwerk wat fanatieker kunnen aanspreken. Want de close encounters die ik later met zijn broertjes had, waren een duidelijke hint om iets met de Inter te doen.

Voluptueus

De trigger was de grille, zonder meer. Die is van vrachtwagenachtige omvang. Buitenproportioneel en In your face. De grootte wordt alleen nog maar versterkt door het chroom en de dikke dwarsspijlen. Noem het voluptueus: zwaar en krachtig, weelderig, maar daardoor oh zo aantrekkelijk. Het lijkt niet bij de rest van het elegante carrosserieontwerp te passen, en toch ook weer wel. Het is een fraaie, ingetogen, sophisticated coupé, met die grille als een contrasterende extravagantie.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).engen. Functioneel, effectief en feilloos, want het verantwoordelijkheidsgevoel in de Japanse cultuur bereikt bijna een ziekelijk niveau.
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer