strictly cars with character

Rimac Nevera: Kroatische donderstroom

25 augustus 2023
De snelste straatauto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de twee miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 300 kilometer per uur in 9,8 seconden.

Merken als Bugatti, Ferrari en Lamborghini worden beschouwd als non plus ultra in de autowereld. Alledrie hadden ze tientallen jaren nodig om de top te bereiken nadat ze werden opgericht in respectievelijk 1909, 1947 en 1948. Sinds auto's digitaler zijn geworden en de aandrijving vaker elektrisch, verandert de autowereld snel. Sommige merken verdwijnen nog voor ze goed en wel zijn begonnen, maar andere groeien in enkele jaren uit tot serieuze concurrenten op het wereldwijde speelveld van de supersportwagens.

0-100 in 1,82 seconde

Een daarvan is Rimac. Dat merk accelereerde van nul naar de sterkste productieauto ter wereld in minder dan tien jaar en nam onderweg en passant Bugatti over. De auto die als geen ander representeert wat Rimac vermag, is de Rimac Nevera. Dit rijdende visitekaartje lijkt van een ander sterrenstelsel te komen. De auto accelereert van 0-100 km/h in 1,82 seconden en de sprint van nul naar 300 km/h gaat sneller dan de sprint naar de 100 van menig middenklasser: 9,8 seconden. Eind april brak de Nevera nog 22 andere records op één dag. De kans is dan ook groot dat deze Nevera de reden is dat Elon Musk steeds de introductie van zijn supersnelle Tesla Roadster uitstelt. Hij zoekt vermoedelijk al een tijdje tevergeefs hoe hij dit Kroatische monster kan verslaan, want op dit moment is er gewoon niets snellers.
 

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 5/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).
 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer