Met mooi weer trekken we er graag op uit. We hebben dan graag luchtig " /> Met mooi weer trekken we er graag op uit. We hebben dan graag luchtig "> Met mooi weer trekken we er graag op uit. We hebben dan graag luchtig "> CARROS Magazine - Autorijden met slippers, mag dat?
strictly cars with character

Autorijden met slippers, mag dat?

11 september 2023
Met mooi weer trekken we er graag op uit. We hebben dan graag luchtig schoeisel aan, zoals slippers. Mag je eigenlijk wel met slippers autorijden? Hoe zit dat met de verzekering, als je een ongeluk krijgt? Laten we de feiten en fabels voor eens en altijd de wereld uit helpen.

Met slippers rijden is niet veilig

Allereerst: ja, in Nederland mag je met slippers aan autorijden. Is het een goed idee? Nee, dat niet. Met slippers aan rijden is namelijk niet veilig. Je kunt met je slipper achter een pedaal blijven hangen, of je slipper kan van het pedaal afglijden. Beide zaken kunnen voor een ongeluk zorgen.

Je kunt in Nederland geen boete krijgen voor het autorijden met slippers. Maar in sommige gevallen kan het wel als roekeloos rijgedrag worden gezien. Eigenlijk kunnen we je alleen maar aanraden om met normaal, stevig schoeisel achter het stuur plaats te nemen. Laat je slippers waar ze horen: thuis of op het strand. In andere landen is het wel strafbaar om met slippers aan te rijden. In Frankrijk en Spanje kun je bijvoorbeeld een fikse boete krijgen. Goed om daar op te letten als je op vakantie gaat. Bij een autoverzekering vergelijken kun je rekening houden met dit soort voorwaarden.

Slippers en de autoverzekering

We bekijken de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars. In de voorwaarden van bijvoorbeeld een Univé autoverzekering staat niet beschreven wat voor schoeisel je moet dragen achter het stuur. In de polisvoorwaarden wordt dan ook niet iets expliciet gemeld over slippers. In principe ben je dan ook verzekerd - ook als je een ongeluk veroorzaakt. Maar er is wel een clausule die voor problemen kan zorgen.

De meeste autoverzekeraars nemen namelijk in de voorwaarden op dat de bestuurder zich niet zo mag gedragen dat hij gevaar voor andere weggebruikers veroorzaakt. En dat kan nog wel eens van toepassing zijn op het rijden met slippers. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het daarom verstandig om reguliere, stevige schoenen te dragen als je gaat autorijden.

Grotere kans op ongeluk

Met het dragen van slippers vergroot je de kans op een ongeluk. Uit onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat 20 procent van de ondervraagden wel eens een ongeluk heeft gehad, of bijna heeft gehad, toen men slippers droeg in de auto. Vaak gaat het mis bij het versnellen en remmen. In sommige gevallen was het zelfs nodig om de auto langs de kant van de weg te zetten.

Bedenk je daarom nog een keer voordat je besluit om met slippers aan te gaan rijden. Niet alleen vanwege de verzekeringskwestie, maar vooral ook vanwege je eigen veiligheid. Uiteindelijk willen we allemaal veilig op onze bestemming aankomen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je medeweggebruiker.


 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer