strictly cars with character

Alfa Romeo 6C 2500 SS Touring coupé ‘Villa d’Este’

5 augustus 2023
De 6C 2500 SS Touring coupé, beter bekend als de ‘Villa d’Este’, wordt door velen gezien als een van de mooiste Alfa Romeo’s ooit gebouwd. Het is het hoogtepunt van een decennialange zoektocht naar prestatie, elegantie en schoonheid, en tegelijkertijd ook de zwanenzang van een van de mooiste perioden uit de geschiedenis van de auto.

Op het witte grind tussen de strak gemaaide grasvelden van de eeuwenoude Villa Olmo aan het Comomeer staan meer dan honderd auto’s te wachten op het kritische oog van de jury. Welke gaat dit jaar aan de haal met de felbegeerde ‘Coppa d’Oro Villa d’Este’? Het is 1949 en voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het belangrijke concours weer gehouden. Wie goed oplet, ziet dat die donkere tijden nog altijd hun schaduw werpen. Want hoewel de creaties van ontwerphuizen als Ghia, Pinin Farina, Vignale en Touring volkomen nieuw zijn, stamt het merendeel van de onderhuidse techniek nog uit het einde van de jaren dertig. Toch is de sfeer die er hangt er een van optimisme en vooruitkijken. Men heeft de mooiste kleding aangetrokken, het eten en drinken is van een hoog niveau en ook de weersomstandigheden werken mee. Na lang beraad is de jury eruit: de winnaar is de wat vreemd ogende Alfa Romeo 2500 S saloon van Ghia. En er is nóg een belangrijke prijs, die van het publiek. Doorgaans kiest men voor dezelfde auto als de jury, maar dit jaar is dat anders: met een groot deel van de stemmen wint de nieuwe coupé van de Milanese carrosseriebouwer Touring. Een meesterwerk op basis van de Alfa Romeo 6C 2500 SS. Vanaf die dag zal deze beroemde Alfa Romeo door het leven gaan als de 6C 2500 SS ‘Villa d’Este’.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 4/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer