strictly cars with character

Mark Harbers: “De beste eeuw van de auto komt er nog steeds aan”

20 juli 2023
Mark Harbers (54) is nu ruim een jaar namens de VVD minister van Infrastructuur en Waterstaat, het departement dat vroeger ‘Verkeer’ heette. Met Harbers heeft het ministerie een echte autoliefhebber aan het roer. “Alle ruimte voor de auto. Ik kijk reikhalzend uit naar wat ons in de komende tijd op autogebied te wachten staat.”

Fotografen zien alles. In het keurige kantoor van minister Harbers op de elfde verdieping van het ministerie van I&W ontdekt fotograaf David de Jong een blauw plastic tasje met groot KNAC-logo. “Ah”, zegt de minister, “dat heb ik gekregen op de Algemene Ledenvergadering in Druten.” In november vorig jaar sprak de bewindsman in automuseum Metropole Druten de leden van de jubilerende KNAC toe en liet hij onder andere doorschemeren het niet heel erg te vinden dat de auto met afstand de meest populaire vorm van vervoer is in ons land. “De auto is niet alleen een symbool van vrijheid, maar vaak ook echt een verwezenlijking daarvan”, zei hij toen.

U HEEFT IN DRUTEN GEZEGD DAT “DE AUTO NIET IS WEG TE DENKEN UIT ONS STRAATBEELD. STERKER NOG, NU DE AUTO OOK NOG STEEDS SCHONER, STILLER EN VEILIGER WORDT, LIGT HET BESTE TIJDPERK VAN DE AUTO NOG VOOR ONS.” KUNT U DAT ‘HET BESTE’ NADER TOELICHTEN?
“Ik bedoel dat precies op deze manier. Toen ik hier op het ministerie aankwam hadden we op heel veel onderdelen van mobiliteit al toekomstvisies liggen: openbaar vervoer, binnenvaart, fiets, goederenvervoer, luchtvaart… Er lag een toekomstvisie voor de automobiliteit, maar die moest nog verder worden uitgewerkt. Dus ik dacht: dat gaan we nu ook maar eens doen. Dan ga je je verdiepen in de cijfers en wat we allemaal in de dagelijkse praktijk wel zien dat blijkt ook zo te zijn: de auto is een ontzettend populair vervoermiddel. Het aantal auto’s blijft ook stijgen in Nederland, in alle scenario’s. Ook omdat de bevolking van Nederland nog altijd toeneemt. Je ziet dat ruim zeventig procent van alle kilometers die we in Nederland afleggen - en 43 procent van de reizen die mensen maken – met de auto zijn. Dan hebben we alles meegenomen: fiets, trein, bus, lopen… Dat kennen we uit het leven van alledag, de auto is voor heel erg veel mensen een uitkomst, zelfs al is het maar voor een stukje van de reis.”

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 4/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer