strictly cars with character

Met een glimlach naar de bouwplaats: Ford Ranger Raptor

12 juli 2023
Zonder iemand te willen beledigen: pick-ups zijn over het algemeen niet de meest CARROS-waardige machines. Voor de nieuwe Ford Ranger Raptor, die een afgeleide van de Le Mans-winnende 3,0 liter V6 onder de imposante motorkap heeft, maken we echter graag een uitzondering.

Ze zullen door menigeen vervloekt worden: bouwvakkers die met hun oude dieselbusjes of -trucks elke ochtend om zes uur de wijk uit ratelen. We waarschuwen u om niet te vroeg te juichen als u een dezer dagen een moderne Ford Ranger bij de buurman op de oprit ziet en denkt dat die een stuk stiller is. Voordat de brave tweeliters hun opwachting maken, is de nieuwste generatie van Fords midsize pick-up er om te beginnen namelijk alleen in de meest brute Raptor-uitvoering; wanneer die zijn keel openzet, is het alsof u wordt gewekt door de start van een Dakar-etappe. En als de buurman in een sadistische bui vol gas wegspurt, dan is zijn eerste klus van die dag het recht leggen van de straatstenen. De volle 647 pk vermogen van de Ford GT heeft de Ranger Raptor evenwel niet, de 410 stuks van de Amerikaanse versie evenmin. Nee, om te kunnen voldoen aan de Europese emissie-eisen is de van twee turbo’s voorziene 3,0 liter V6 EcoBoost nog wat verder teruggeschroefd en moet hij zich ‘behelpen’ met 288 pk en 491 Nm. Dat is evengoed meer dan voldoende om met een big smile op de bouwplaats te arriveren, zo kunnen we u verzekeren.

Flink gemoderniseerd

Bij een pick-up van Ford denk je al snel aan de legendarische F-150, die reeds sinds 1948 in de prijslijsten staat en in elke afgelegen uithoek van de Amerikaanse ‘fly-over states’ is te vinden. Kleinere broertje Ranger is een stuk later geboren, maar wordt inmiddels alweer dik veertig jaar gebouwd. Eerst alleen voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt, later volgden diverse internationale versies. Met een slordige 100.000 stuks per jaar is in Europa de totale markt voor pick-ups klein te noemen, niettemin neemt de Ranger hiervan bijna de helft voor zijn rekening.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).


 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer