strictly cars with character

Opgewaardeerd: Ferrari 348 Zagato Elaborazione + Andrea Zagato

21 juni 2023
In de vijfenzeventigjarige historie van Ferrari komt de naam van ontwerpstudio Zagato sporadisch voor. De 348 Zagato Elaborazione was een relatief onbekende serie van negen exemplaren waarvan het prototype in 1991 in Genève debuteerde. Natan Tazelaar reed ermee en sprak met Andrea Zagato over het ontstaan ervan. 

Mijn vader was naast ontwerper ook gentleman racer en hij noemde de ontwerpen van Touring nooit 'Superleggera' (superlicht) maar juist 'Superpesanti' (superzwaar)," grapt Andrea Zagato. Met die opmerking is de toon gezet. Touring stond bij het grote publiek bekend als maker van lichtgewicht modellen, maar het was Zagato dat zich met gewichtsbesparing als uitgangspunt op Gran Turismo-modellen voor de autosport richtte. Wat de ontwerpen van Zagato onderscheidt zijn voornamelijk compacte vormen, vloeiende en ononderbroken volumes geïnspireerd door luchtvaart, een zogenaamde Kamm tail en een dak met de iconische double bubble. Andrea Zagato is de derde generatie binnen het familiebedrijf dat in 1919 werd opgericht door Ugo Zagato. Hij leerde op vijftienjarige leeftijd het vak van een metaalbewerker in een Duitse metaalgieterij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Italië voor militaire dienst en leidde een team dat vliegtuigen bouwde in Ansaldo Pomilio. Die kennis en ervaring gebruikte hij na de oorlog voor het repareren en construeren van rompen van vliegtuigen en carrosserieën van auto’s. In de jaren twintig raakte Ugo betrokken bij de autosport door een opdracht van Alfa Romeo voor een gestroomlijnde en lichtgewicht carrosserie, vlak voordat Enzo Ferrari zijn carrière bij het team begon. "De band tussen Enzo Ferrari en mijn opa ontstond nadat Ferrari succesvol was in de autosport en races won. In 1923 met een Alfa Romeo RLSS Zagato en in 1927 met een Alfa Romeo 6C 1500 Zagato," vertelt hij. Ter ere van de twintigjarige samenwerking, maar ook als gelukwens voor het oprichten van zijn bedrijf in 1947, schonk Ugo Zagato twee ontwerpschetsen op basis van de 166 MM aan Enzo Ferrari: één Panoramica Coupé en één Barchetta. Dit was het ontstaan van de zogenaamde Twin Set: een traditie die nog altijd voortduurt. Ook is het tekenend voor de innige band tussen de twee bedrijven. Zagato vervolgt dan: "Ferrari noemde mijn vader altijd 'Zagatin', kleine Zagato. Toen ik Ferrari in de jaren zeventig ontmoette zei hij tegen mijn vader: 'Er is nu een nieuwe Zagatino'." 

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer