strictly cars with character

Mercedes-Benz 300 Cabriolet D: Koninklijk

19 juni 2023
In de jaren vijftig besloot prinses Wilhelmina nog eenmaal een nieuwe auto te kopen. Hoewel de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag, werd het toch een Duitse auto. Tijd om nader kennis te maken met de Mercedes-Benz 300 Cabriolet D van de prinses.

In 1898 zag de wereld er heel anders uit dan nu. Voor de autoliefhebbers van toen was het memorabel dat de KNAC werd opgericht en in Modena werd een zekere Enzo Ferrari geboren. De Duitse schrijver Bertolt Brecht, actrice Fien de la Mar, verzetsstrijder Anton de Kom en schrijver J.J. Slauerhoff kwamen in hetzelfde jaar ter wereld. Vijf Amerikaanse gemeenten smolten samen tot New York City en de Filipijnen verklaarden zich onafhankelijk van Spanje (om vervolgens door Amerika gekoloniseerd te worden). In Nederland werd met een fonograaf een geluidsopname gemaakt, nu de oudst bekende Nederlandstalige geluidsopname. In de Langestraat in Amersfoort opent een winkel met fietsen en naaimachines, waarmee Mijndert Pon de basis legt voor het miljardenbedrijf dat Pon inmiddels is. Voor Nederland was dé gebeurtenis van het jaar de inhuldiging van koningin Wilhelmina, op 6 september 1898 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een geruime tijd nadat haar vader in 1890 was overleden, want met de inhuldiging werd gewacht tot Wilhelmina achttien was. Na die inhuldiging bleef ze nog bijna een halve eeuw ‘aan de zaak’; ze werd op 4 september opgevolgd door haar dochter Juliana.

Moderniteit

De dag na haar inhuldiging krijgt de kersverse koningin Wilhelmina een cadeau van de bevolking van Amsterdam: een koets. Het geld daarvoor was ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina. Dat de keus op een koets viel, was niet zo vreemd; aan moderniteiten als een automobiel begon het Nederlandse vorstenhuis pas jaren later. De koets die Wilhelmina van de Amsterdamse bevolking kreeg, werd overigens pas na een paar jaar gebruikt. Naar verluidt vond de vorstin de Gouden Koets protserig, maar ze ontkwam er niet aan het geschenk toch in gebruik te nemen. Dat deed ze op 7 februari 1901, de dag waarop ze trouwde met Heinrich zu Mecklenburg, vanaf die dag bekend als prins Hendrik. Met hem maakte Wilhelmina ook haar eerste autorit, in een Peugeot Double Phaeton. Die werd voor de gelegenheid gehuurd van importeur Verwey & Lugard. 

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 3/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer