strictly cars with character

Terechte trots: Lancia Lambda Torpedo Ballon (1922) in Louwman Museum

31 maart 2023

De mannen van het Haagse Louwman Museum maakten er onlangs tijdens een kleinschalige perspresentatie geen geheim van: ze zijn apetrots op de onlangs gearriveerde Lancia Lambda Torpedo Ballon, waarnaar jaren werd gezocht.

Een auto die in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een revolutie ontketende. Rastechneut Vincenzo Lancia en ontwerper Battista Falchetto stelden met de Lambda een compleet nieuwe norm, vandaar dat hij als mijlpaal geldt in de geschiedenis van de automobiel. Vanwaar precies? Wel, de nu ook daadwerkelijk in een eigen hoekje van het Louwman Museum geëerde Lancia was de eerste in serie gebouwde auto met een zelfdragende carrosserie, dat de stevigheid van het chassis gebruikte om het totale gewicht te beperken en de stijfheid te vergroten. De auto weegt dan ook maar 850 kilogram. Het model beschikt daarnaast over remmen op alle vier de wielen en onafhankelijke voorwielophanging. Nu weten we niet beter, maar op de Parijse autosalon, waar de Lambda in 1922 debuteerde, was dat ongekend voor een seriemodel. Andere innovaties waren het Ballon-concept: een volledig afneembaar houten dak en de compacte V4-motor met een smalle blokhoek van 13,6 graden.

Er verschenen negen Lambda-edities, verdeeld over evenzovele productiejaren. Vanaf de vijfde generatie had de auto een vierbak, vanaf de zesde editie was er keuze uit twee wielbases, in de zevende editie kreeg de Lancia een 2,4 liter motor en de achtste generatie kon zelfs als left hand drive worden geleverd. In totaal werden er dertienduizend Lambda’s gebouwd. Nu te zien in het mooiste automuseum van Europa.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer