strictly cars with character

NIO ET7: Aan de auto ligt het niet

7 april 2023

Er zijn zo ontstellend veel nieuwe automerken in aantocht, dat je het zelfs als hardcore liefhebber nauwelijks bij kunt houden. Het Chinese Nio lijkt echter veelbelovend, vooral door de indrukwekkende kwaliteit van de auto.

Voor de marketing heeft Nio duidelijk goed naar Apple en Tesla gekeken. Oprichter William Li wordt namelijk naar voren geschoven als een soort Messias, die vlak voor de geboorte van zijn eerste kind een profetisch inzicht kreeg. Uitkijkend over zijn woonplaats zag hij een dikke laag smog, maar natuurlijk wilde hij niet dat zijn spruit daarin op zou groeien. Hij kreeg visioenen van blauwe luchten en zag voor zich hoe hij daaraan bij kon dragen; door het oprichten van een eigen automerk, dat zich richt op volledig elektrische auto’s. ‘Blue Sky Coming’ is het mantra van het merk. Hoe een merk met auto’s vanaf zo’n 52 duizend euro daaraan een significante bijdrage levert, vertelt het verhaal niet; dat is immers bijna vijf maal het gemiddelde jaarinkomen in China.

Maar wie verder kijkt dan de zoete broodjes van de marketingafdeling, ziet een indrukwekkende auto — in ons geval de ET7, maar ook de kleinere ET5 ziet er goed uit. Het grote voordeel van Nio ten opzichte van andere nieuwkomers is dat het feitelijk geen nieuwkomer is. Het bedrijf startte in 2014 en leverde halverwege 2018 de eerste auto’s af. Nieuw is wel dat het merk begint met exporteren. Dat begint al gelijk met een vers maar uitgebreid modellengamma, dat bestaat uit zes modellen, waarvan er nu drie in Nederland worden geleverd: de ET7 (sedan-topmodel), de EL7 (een SUV van bijna vijf meter lang) en de ET5 (een concurrent voor de Tesla Model 3).

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer