strictly cars with character

Lotus Esprit (1981-1986): jong van geest

12 april 2023

De Lotus Esprit: een van de meest iconische Britse sportwagens van de jaren zeventig, tachtig én negentig. Inderdaad, drie decennia maar liefst. Want zó lang is de Esprit in productie geweest. Gelanceerd als concept car op de Autosalon van Turijn in 1972, en van de band gerold in het Britse Hethel tot 2004. Wij hadden het geluk nader kennis te maken met een zeer zeldzame S1, de meest pure Esprit ooit. Bijna vijftig jaar oud, maar - zijn naam verraadt het al - nog steeds jong van geest.

Zeg je Lotus Esprit, dan zeg je James Bond. Iedere autoliefhebber zal zich de witte onderzeebootversie van de Lotus herinneren die figureerde in The Spy Who Loved Me (1977). James Bond (Roger Moore) en KGB agente Anya Amasova (Barbara Bach) bundelden in deze klassieker hun krachten. Hiermee weten ze in het verhaal aan huurmoordenaar Jaws (ja, die met de stalen tanden) te ontkomen, doordat de door Q verbouwde Lotus van agent 007 transformeerde tot onderzeeër. Epische filmhistorie, levend gehouden door een schaalmodel van Corgi dat ook ondergetekende vroeger op zijn nachtkastje had staan. Gaat het om gewone Esprits, als die al bestaan, dan herinneren vele zich vooral de Turbo Esprit: samen met de Ferrari Testarossa de ultieme, typische eighties sportwagen. Met veel spoilerwerk, liefst in wit gespoten. De witte duikboot van 007 was een Esprit van de eerste serie, de S1. Als reguliere sportwagen is die versie eigenlijk een beetje ondergesneeuwd, terwijl juist deze zo mooi is. Zo puur en strak.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer