strictly cars with character

Klassiekertrends: papiermassa

19 april 2023

Ze zijn er nog: liefhebbers en verzamelaars van autodocumentatie. Boeken, brochures, persmappen, tijdschriften, catalogi, instructieboekjes, werkplaatshandboeken, noem maar op. Maar de papierbak dreigt.

Het is altijd leuk om een folder of een instructieboekje van je eigen klassieker te hebben. Of een reparatiehandboek, wat bovendien handig kan zijn. Bij eventuele verkoop van je auto is het niet bepaald waardeverhogend, maar het laat een potentiële koper wel zien dat je een liefhebber bent. De interesse in autodocumentatie heeft vele gezichten. Zo zijn er natuurlijk mensen die gewoon echt alles over een bepaald merk willen hebben. Maar aan de top van de ijsberg staan de echte documentatieverzamelaars, die hun huizen hebben volgestouwd met stapels papierwerk. Autodocumentatie gaat langzamerhand dezelfde weg als de eerder besproken Dinky Toys: de ‘natuurlijke’ cyclus van verzamelen nadert zijn einde, de jongere generatie heeft minder interesse en ook de aard van de documentatie zelf verandert.

Prijsdaling

Complete documentatiecollecties die dertig, veertig jaar en misschien wel langer geleden zijn opgezet, overspoelen de markt vanwege beëindiging van de hobby of vanuit nalatenschappen. Het verzamelen duurde tientallen jaren. Het kwijtraken ervan moet soms binnen enkele weken of zelfs minder gebeuren. Dus gaat het naar een opkoper – zijzelf noemen zich liever ‘automotive literature specialist’ – die het voor een habbekrats overneemt. Het wordt ter veiling aangeboden, op Marktplaats, Catawiki of eBay gezet, het wordt weggegeven of belandt simpelweg in de papierbak. Er is heel veel aanbod, en de prijzen dalen daardoor fors. Veilinghuizen bijvoorbeeld zitten er mede om die reden niet meer op te wachten. Aan de verkoop van auto’s is meer eer te behalen (en meer geld te verdienen) dan aan oude folders en boeken.

Lees verder

Het gehele artikel en nog veel meer foto’s kunt u teruglezen in CARROS Magazine nr. 2/2023. Nooit iets missen? Neem nu een extra voordelig jaarabonnement (8 nummers).

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer