strictly cars with character

Columbo maakte Peugeot 403 onsterfelijk

15 oktober 2014
De gisteren op 83-jarige leeftijd overleden acteur Peter Falk, voornamelijk bekend als vertolker van politie-inspecteur Columbo, heeft van de Peugeot 403 een icoon gemaakt. Maar niet bepaald door hem te poetsen. De Peugeot 403 Cabriolet was een deel van de figuur Columbo, net als zijn beige regenjas, zijn sigaarstompje en zijn steeds weer terugkerende vraag ‘just one more thing is on my mind’. De 403 Cabriolet werd nooit met de kap open gefilmd, ondanks het feit dat de serie in Los Angeles speelde en daar ook werd opgenomen.

Zeldzame auto

Het verhaal gaat dat acteur Peter Falk bij het begin van de serie in 1960 de auto zelf heeft gekozen. Het is een 403 Cabriolet uit 1959 en Columbo zegt in de serie steeds dat het een zeldzame auto is, waar hij zeker gelijk in had, want er zijn er maar 2.050 van gemaakt tussen 1956 en 1961. Niettemin was die zeldzaamheid voor Columbo geen aanleiding de auto erg goed te onderhouden. De 403 zat vol deuken in plaatwerk en bumpers en de cabrioletkap zag er belabberd uit. Bovendien liep de motor onregelmatig en knalde de uitlaat met enige regelmaat.

Tweede exemplaar

Toch heeft de Peugeot het tot het eind van de serie volgehouden, al was dat het tweede exemplaar. Toen de serie de eerste keer stopte verkocht NBC de 403 Cabriolet en dis moest ABC, die er in 1989 weer mee begon, een ander exemplaar vinden. Die heeft er trouwens ook altijd erg verlopen uitgezien. Bijgaande video uit de serie Columbo laat Peter Falk zien als hij komt aanrijden bij een verdachte en zelfs in botsing komt met de Mercedes. Het was een van de vier aanrijdingen die Columbo in al die jaren had met de 403 Cabriolet.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer