strictly cars with character

Gepantserde versie Audi A8

16 oktober 2014
Audi A8 L Security heet de gepantserde uitvoering van Audi’s topmodel. De auto is ingedeeld in klasse VR7 en de bepantsering en de beglazing kunnen zware NAVO-munitie weerstaan. Dat betaalt de koper wel met een fors hoger gewicht. De pantsering van de carrosserie met staal, aramidevezels, keramiek, speciale aluminiumlegeringen en glas verhoogt het gewicht met 720 kg. Dan komt er nog eens speciaal glas bij dat zo’n 300 kilogram weegt en het speciale sluitsysteem van de portieren doet nog eens een duit van 360 kg in het zakje. Dat systeem voorziet in een noodknop waarmee de portieren automatisch geforceerd worden verwijderd om snel te kunnen vluchten. Daarnaast heeft de auto een brandblussysteem.

W12-motor

Gezien het hoge extra gewicht is het geen wonder dat Audi de A8 L Security levert met een stevige krachtbron. Onder de motorkap zit de 6,3 liter W12-motor met 500 pk aan boord. In plaats van 4,7 seconden duurt de sprint van 0 naar 100 km/h nu 7,3 seconden en het verbruik is met 13,5 l/100 km ruim een liter hoge. Overigens komt er volgend jaar een andere motorkeuze bij, waarmee het verbruik lager uitkomt.

Speciale training

De Audi A8 L Security wordt helemaal met de hand gebouwd – dat duurt 450 uur – en is vanaf de zomer leverbaar. De uitrusting is even luxueus als bij de standaard A8 W12. Audi biedt ter ondersteuning de eigenaar en de bestuurder een speciale training aan. www.audi.nl

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer