strictly cars with character

Saab 900 film op DVD

16 oktober 2014
Afgelopen weekeinde werden wereldwijd bijeenkomsten gehouden om Saab te steunen. Op het druk bezochte Nederlandse evenement ging een film over de Saab 900 in première. De film is een documentaire over Björn Envall, de ‘godfather’ van de Saab 900. Het is een informatieve en onderhoudende video voor liefhebbers van Saabs, auto’s in het algemeen, design en geniale geesten. De documentaire duurt 25 minuten en is door Donders bedacht en geproduceerd.

Bestverkochte Saab

De Saab 900 is de bestverkochte auto uit het de historie van het Zweedse merk en werd van 1978 tot 1994 gemaakt. Het model versterkte de reputatie van het Zweedse merk mede door de turbomotoren waarmee hij kon worden uitgerust. De man achter de 900 was Björn Envall. De bevriende cameramannen Georges van Wensveen en Godfried de Vries en journalist Leo Alexander Schlangen trokken de stoute schoenen aan en reisden in een zwarte Saab 900 turbo naar Zweden. Gedurende drie dagen trokken ze op met de inmiddels 69-jarige Envall.

Toevalstreffers

De 25 minuten durende documentaire geeft de kijker een persoonlijk en uniek kijkje bij de totstandkoming van een bijzondere auto. Maar geeft vooral ook een indruk van de werk- en denkwereld van een beroemde Saab-ontwerper, inclusief schetsboeken, een merkwaardig beeldje voor een motorkap en bizarre toevalstreffers tijdens het maakproces. Tevens komen de teamleden aan het woord die samen met Björn Envall aan de Saab 900 werkten. Een voorproefje van de documentaire is hieronder te vinden. Ga voor meer informatie en om de DVD te bestellen naar donders900.nl.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer