strictly cars with character

Toyota's sportauto heet GT86 (+video)

28 oktober 2014
Jarenlang stond hij als concept voor een sportauto met de naam FT 86 op autoshows, maar nu is het dan tijd voor de uiteindelijke onthulling. De gezamenlijk met Subaru gebouwde sportwagen wordt deze week op de Tokyo Motor Show onthuld als GT 86. Veel was al bekend over de GT 86 en ook het uiterlijk komt niet als een verrassing. Maar het is nu officieel dat de auto is gebouwd op een compleet nieuw sportauto-platform, dat hij achterwielaandrijving heeft en dat hij wordt aangedreven door een hoogtoerige tweeliter boxermotor die oorspronkelijk van Subaru komt, maar samen met Toyota is verfijnd.

GT 86 heeft compacte carrosserie

De Toyota GT 86 heeft een opmerkelijk compacte carrosserie. De auto is maar 4,24 meter lang en slechts 1,29 meter hoog. Het Japanse merk benadrukt dat er alles aan is gedaan om de rijdynamiek te verbeteren. Belangrijk in dat verhaal is de tweeliter boxermotor die laag en ver naar achteren in de auto is geplaatst en er mede voor zorgt dat het zwaartepunt slechts 47,5 centimeter boven het wegdek zit en de gewichtsverdeling op 53 procent voor en 47 procent achter uitkomt.

Verfijnde boxermotor

Veel is dus te danken aan de boxermotor, oorspronkelijk een ontwikkeling van Subaru, maar verder verfijnd en van nieuwe techniek voorzien door Toyota. Zo beschikt de tweeliter boxermotor over directe en indirecte injectie en een zeer hoge compressieverhouding. De krachtbron levert 200 pk bij 7.000 toeren en een koppel van 205 Nm bij 6.600 toeren. Toch belooft Toyota een trendsettend laag verbruik en navenante uitstoot. Voor de GT 86 komt er keuze uit een handgeschakelde versnellingsbak en een automaat die je met ‘flippers’ aan het stuur ook handmatig kunt bedienen. Begin volgend jaar wordt de prijs van de GT 86 bekend gemaakt, vanaf medio 2012 staat de auto bij de dealer.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer