strictly cars with character

Alfa Romeo 4C: brutaal (video)

21 november 2014
Alfa Romeo heeft eindelijk de auto op de markt gebracht waar de liefhebbers van het Italiaanse merk reikhalzend naar uitkijken: de 4C. Deze compacte, exclusieve sportauto is de indrukwekkende voorbode van een nieuwe episode in de historie van Alfa Romeo.  Het is wel een brutale voorbode, want de Alfa Romeo 4C laat zich letterlijk en figuurlijk horen. Met een scherpe instapprijs van net geen 60 mille is het meteen een aantrekkelijke propositie voor een hele echte, bloedsnelle sportauto en daar zullen sommige concurrenten niet beter van slapen. Bovendien laat de Alfa Romeo 4C zich ook letterlijk horen, want het geluid dat uit de twee uitlaten van de slanke sporter komt is fraai, maar ook wel erg aanwezig. Het blijkt wel om de sportuitlaten van de Alfa 4C te gaan, op de openbare weg net toegestaan. Op veel racecircuits – de Alfa 4C leent zich uitstekend voor ‘trackdays’ – kan het een probleem worden, want de geluidseisen lijken daar soms wel strenger dan op de openbare weg. Dus ons advies is eigenlijk om de wat stillere gewone uitlaat te kiezen.

DE KUNST VAN HET WEGLATEN

Aan boord valt er nog genoeg te genieten van het motorgeluid van de direct ingespoten 1750 turbomotor. De motor ligt immers achter de ruggen van de twee inzittenden en door het ruitje in de motorkap/kofferklep valt te zien dat er niet veel geluidsisolatie is aangebracht. Alfa Romeo cultiveert in de 4C sowieso de kunst van het weglaten, want alles wat niet strikt noodzakelijk is voor lekker sportief autorijden, is eruit gehaald. Standaard zijn er bijvoorbeeld geen audiosysteem, geen airco en geen elektrische verstel- en verwarmbare buitenspiegels, maar die kun je er wel gratis bijkrijgen. De Alfa Romeo 4C is gemaakt van exotische materialen als koolstofvezel, aluminium en vezelversterkte kunststof om het gewicht laag te houden. Hij weegt dan ook een spectaculair-geringe 895 kilogram. Daardoor vindt de 1750 turbomotor tegenover elk van de 240 pk’s slechts 3,85 kg. Dat kan een Porsche 911 niet beter! De prestaties mogen er dan ook wezen: van 0 naar 100 km/h in 4,5 seconden en een topsnelheid van 258 km/h.

INTENSE RIJBELEVING

Maar de cijfers zeggen lang niet alles. Omdat Alfa Romeo de auto sterk heeft gereduceerd tot de essentie van het rijden, is de rijbeleving intens. Je betreedt de ultralage (1,18 meter) en korte (3,99 meter) sportauto door over een wat brede en hoge dorpel te stappen en glijdt achter het perfect verstelbare stuur. Het stoeltje is licht en vrij dun gepolsterd, maar wel comfortabel. De bestuurdersstoel is goed te verstellen, die van de passagier helemaal niet. Dat scheelt weer een paar gram. Een draai aan de sleutel en met een flinke grom komt de krachtbron tot leven. De 4C heeft standaard een zestraps dubbelkoppeling versnellingsbak dus koppeling en versnellingspook konden achterweg blijven. Gewoon rem intrappen en de knop op de middentunnel indrukken of aan de rechter flipper achter het stuur trekken en de eerste versnelling wordt ingelegd. De 4C wisselt dan automatisch van gang zonder trekkrachtonderbreking, maar je kunt altijd ingrijpen en op- of terugschakelen. Met een tweede knop op de tunnel kun je de stand manueel kiezen en moet je de versnellingen altijd met de stuurflippers kiezen.

DNA

De 4C voelt op de eerste meters al lekker sportief, waarbij de motor zich al duidelijk laat horen, met een enthousiast blazende turbo en een ploffende waste gate. Maar het kan nog sportiever als je de Alfa DNA-schakelaar (afkorting van Dynamic, Normal, All Weather) op Dynamic zet. In deze rijstand hangt de motor nog wat gretiger aan het gas en wordt in een bocht minder snel het vermogen weggeregeld als de grip wat minder wordt. Zoals het een echte sportauto betaamt kan de elektronica ook helemaal uit, want Alfa Romeo heeft een Race-stand aan het DNA toegevoegd. Dan werkt de tractiecontrole niet meer en ESP alleen nog maar als je hard afremt. Dat is de stand voor het circuit en voor de betere automobilist. Niet dat de 4C een gemene auto is met een giftig weggedrag, maar 240 pk in zo’n licht auto is genoeg om de grip van de achterwielen snel te verbreken. En dan moet je vanwege de korte wielbasis redelijk vlot tegensturen om hem weer in het gareel te krijgen. Wie het kunstje beheerst zal extra veel rijplezier aan de 4C beleven, maar in Dynamic is de Alfa 4C ook al zeer uitdagend.

ZEER BETAALBAAR

Sportief rijgenot staat voorop bij de 4C, praktische gebruiksmogelijkheden duidelijk veel minder. De instap is wat lastig in de extreem lage auto, er zijn weinig opbergmogelijkheden aan boord, de bagageruimte achterin is erg klein en het zicht naar achteren is zeer beperkt. Geen auto voor de weekendboodschappen dus of voor een stadsritje. Maar zet koers naar de Ardennen of een ander gebied met prachtige slingerwegen en je zult met een grijns van oor tot oor terugkeren. En daar mogen we nog aan toevoegen dat de 4C zeer betaalbaar is. De vanafprijs begint bij 59.650 euro en daarmee geeft Alfa de concurrentie zeker het nakijken.
Alfa Romeo 4C
Motor 1,7 liter direct ingespoten viercilinder turbomotor
Vermogen 240 pk/177 kW bij 6.000 tpm.
Koppel 350 Nm bij 4.000 tpm.
Transmissie Achterwielaandrijving, zestraps dubbelkoppeling versnellingsbak
L x B x H in cm 399 x 187 x 118
Wielbasis in cm 238
Gewicht in kg 895
0-100 in sec. 4,5
Top in km/h 258
Verbruik in l/100 km 6,8
CO2-uitstoot in g/km 157
Prijs in euro 59.650

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer