strictly cars with character

Fiat recordauto ‘Beest van Turijn’ ontwaakt

2 december 2014
Met grote klappen kwam onlangs een bijzondere Fiat recordauto, genaamd ‘Het Beest van Turijn’ tot leven. Onder de enorme motorkap een majestueuze motor met 28,5 liter inhoud en 300 pk. Bij Fiat denken de meeste mensen aan compacte stadsauto’s met kleine motoren, maar dat was ooit heel anders. In 1910 en 1911 om precies te zijn, want toen bouwde het Italiaanse merk gigantische recordauto’s om het snelheidsrecord van de Blitzen Benz te doorbreken.

Zuigers als emmers

Van bijgaande recordauto, genaamd S76 en vaak ook Beest van Turijn genoemd, zijn er twee gemaakt en het exemplaar op bijgaande video is volledig opnieuw opgebouwde en gerestaureerd uit die twee auto’s. De auto is niet zomaar voorzien van een gigantische 28,5 liter viercilinder motor – met zuigers zo groot als emmers – hij heeft ook uiterst moderne technieken aan boord, zoals vier kleppen per cilinder, een bovenliggende nokkenas en meervoudige ontsteking. Dat leverde het voor die tijd zeer indrukwekkende vermogen van rond de 300 pk op. En dat bleek uiteindelijk voldoende om het snelheidsrecord scherper te stellen op 187 kilometer per uur.

Goodwood

De eigenaar van deze auto had de restauratie klaar willen hebben voor het Goodwood Festival of Speed van afgelopen zomer, maar dat lukte helaas niet op tijd. Heel erg jammer, want zoals op bijgaande video te zien en vooral ook te horen is, doet het Beest van Turijn zijn naam alle eer aan. Indrukwekkend zijn vooral de vuurspuwende uitlaatspruitstukken zodra er gas gegeven wordt. En hulde aan de persoon die de 28,5 liter motor aanslingerde!

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer