strictly cars with character

Top 5 ‘groene’ zakenauto’s

3 december 2014
De fiscale bijtelling dwingt veel automobilisten in goedkope en/of zuinige kleine auto’s. Maar luxueuze, premium zakenauto’s met lage bijtelling zijn zeker nog wel te vinden. CARROS houdt een Top 5 bij van ‘groene’ zakenauto’s. Eigenlijk is het klinkklare nonsens om een zakenauto met lage bijtelling ‘groen’ te noemen, want die bijtelling is gebaseerd op CO2-uitstoot en flora heeft juist CO2 nodig om te kunnen groeien. Strikt geredeneerd zou een ‘groene’ auto dus juist meer voor flora noodzakelijk CO2 moeten produceren. Onze Top 5 bevat echter auto’s die door de overheid worden beloond met een lage fiscale bijtelling en die is CO2-gerelateerd. Voor volledig uitstootvrije en dus elektrische auto’s bedraagt de fiscale bijtelling 4 procent gedurende de komende vijf jaar. Voor auto’s met een CO2-uitstoot tot 50 g/km is de bijtelling 7 procent en van 51 tot en met 82 g/km (vanaf 1 januari 2015) geldt een fiscale bijtelling van 14 procent. De volgende categorie is 20 procent bijtelling en die geldt voor auto’s die van 83 tot en met 110 g/km uitstoten. Vanaf 1 januari 2015 zijn de CO2-waarden voor benzineauto’s en diesels overigens gelijk getrokken.

1. Mercedes S 500 Plug-in Hybrid - € 114.900 – 14% bijtelling

Uitmuntende plug-in hybride van de jongste S-klasse Mercedes, standaard alleen leverbaar met lange wielbasis, wat zeker geen nadeel is. De aandrijflijn bestaat uit een drieliter V6-motor met 333 pk en een 116 pk elektromotor die het totale vermogen naar 442 pk brengt. Bijna op het niveau van de ‘gewone S 500 en het koppel is zelfs hoger. Je kunt maximaal 33 kilometer volledig elektrisch rijden, daarna is het een hybride. Wel één van de fijnste in zijn soort.

2. BMW i8 - € 149.000 - 7% bijtelling

Mag het een sportauto zijn voor de zaak? Dan bevelen we graag deze bijzonder vooruitstrevende BMW i8 Coupé aan. We hadden hem bijna op de eerste plaats gezet, maar realiseren ons dat het voor velen toch praktischer is om met een mooie sedan voor te rijden. Bijzonder aan de i8 is de flink getunede 1,5 liter driecilinder turbomotor, die assistentie heeft van een 130 pk elektromotor. En de markante gestileerde i8 is bovendien grotendeels vervaardigd van koolstofvezel waarmee het gewicht heel laag gehouden wordt. Volledig elektrisch rijden kan met deze plug-in hybride maximaal 37 kilometer en maximaal 120 km/h snel.

3. Porsche Panamera S E-Hybrid - € 106.900 - 14% bijtelling

De Panamera S E-Hybrid is de eerste keus voor wie van een snelle sportsedan houdt, maar toch naar de bijtelling in de hand wil houden. Deze Porsche beschikt over een drieliter V6-motor met 333 pk en een 95 pk elektromotor. Wie alleen op de laatste krachtbron wil rijden is beperkt tot maximaal 36 kilometer, daarna werken de twee krachtbronnen samen.

4. Tesla Model S - € 78.600 - 4% bijtelling

De enige elektrische auto met een enigszins acceptabele actieradius is de Tesla Model S, als je tenminste de versie met 85 kWh accu neemt. De Tesla Model S is qua acceleratie erg snel en het weggedrag is door het lage zwaartepunt voortreffelijk. De afwerking kon echter beter en ondanks de grote accu blijft de actieradius in de praktijk beperkt tot een dikke 300 kilometer.

5. Porsche Cayenne S E-Hybrid - € 84.500 - 14% bijtelling

Een SUV mag niet ontbreken in de ‘groene’ zakenauto Top 5. Porsche levert er één met 14% bijtelling op basis van dezelfde plug-in hybride techniek als de Panamera S E-Hybrid. Met dit verschil dat de Cayenne S E-Hybrid aandrijving op alle vier de wielen heeft, terwijl de Panamera op de achterwielen wordt aangedreven. Volledig elektrisch rijden kan maximaal 36 kilometer als je niet harder rijdt dan 125 km/h.    

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer