strictly cars with character

Lexus RC F: twee gezichten (met video)

8 december 2014
Lexus heeft weer een sportauto in het gamma en is dus niet meer ‘hybrid only’. Het is de Lexus RC F met 477 pk sterke V8-motor. Het blijkt een sportcoupé met twee gezichten. CARROS had de primeur van de eerste rijimpressie inclusief circuittest in Zuid-Spanje. Tekst: Mario Vos Lexus is bijna net zo eigenwijs als ambitieus. Het ‘luxe-merk’ van Toyota loopt bijvoorbeeld voorop in hybride techniek en was na het beëindigen van de productie van de exclusieve LFA supercar in ons land zelfs alleen met hybride aandrijving leverbaar. Dat is – mogen we als sportautoliefhebbers de term gelukkig even gebruiken – nu alweer voorbij, want Lexus vond de nieuwe sportcoupé RC zelf toch ook een zeer sportieve aandrijflijn waard. En zo werd er bij de ontwikkeling van de RC meteen een zeer spannende F-versie ingepland. Die loopt zelfs een beetje voor de troepen uit, want de ‘gewone’ RC 300h (een hybride dus) komt later uit. Ook eigenwijs én ambitieus is dat Lexus bij de RC F niet meedoet aan de ‘downsizing’-trend die de concurrentie momenteel omarmt. Geen verkleinde twinturbomotor voor de RC F, maar gewoon een fabelachtige vijfliter V8-motor die lekker toeren mag draaien.

Extra rillingen

Bijna 7.400 toeren mag de uit de vroegere IS F overgenomen en nog verder verbeterde sportmotor maken. Hij wringt er bij 7.100 toeren precies 477 pk uit en tussen 4.800 en 5.400 bereikt het koppel een hoogste waarde van 530 Nm. Het is daarmee de krachtigste V8 die Lexus (en Toyota) ooit maakte en niet helemaal toevallig levert hij meer kracht dan BMW aan de M4 ontlokt. Chief engineer Yukihiko Yaguchi – hij herkende ons nog van de IS F introductie van de zeven jaar geleden! - zegt dat Lexus met opzet koos voor de vrij ademende V8-motor vanwege zijn prestaties en de geweldige sound. Dat laatste kunnen we volledig en van harte onderschrijven want de achtpitter gromt vervaarlijk vanaf een kleine 4.000 toeren en in de stand Sport S opent er nog een ergens in het uitlaatsysteem een klepje die je nog extra rillingen bezorgt. De Lexus RC F heeft een draaischakelaar (een systeem dat Ferrari ‘Manettino’ zou noemen) om de schakelsnelheid van de versnellingsbak, de gaspedaalreactie, de zwaarte van de besturing en de werking van de tractiecontrole en het stabiliteitssysteem te beïnvloeden. Als het optionele ‘torque vectoring differentieel’ aan boord is kun je dat ook nog instellen. Een brede waaier aan keuzemogelijkheden, waaronder ook een naar onze mening voor dit type auto volstrekt overbodige Eco-stand.

Twee gezichten

Het systeem laat echter wel zien dat de Lexus RC F een auto is met twee gezichten. Je kunt er uiterst comfortabel mee over snelwegen, buitenwegen en binnenwegen cruisen zonder dat de sportiviteit van de V8-motor of een hectisch of hardhandig schakelende achttraps automaat zich aan je opdringt. Oma kan er boodschappen mee doen als het ware! Anderzijds kan de Lexus RC F zich ontpoppen als een topsporter die graag laat zien wat hij allemaal kan. En dat is veel, zo ondervonden we op het Ascari Raceresort vlakbij het Zuid-Spaanse Ronda. In een circuitsessie van krap drie kwartier konden we alle standen uitproberen, tot en met ‘alles uit’ en ‘track expert’. Die laatste stand laat je lekker driften, maar behoedt je nog net voor een spin als je je over de grens dreigt te gaan. Al snel was dat onze favoriete stand en daar boenderden we de meeste rondjes mee over het prachtige Ascari. De Lexus RC F is dan niet alleen tot comfortabel cruisen in staat, maar blijkt ook een zeer uitdagende en enerverende auto voor ‘trackdays’. Dankzij zijn makkelijke, want zeer neutrale stuurgedrag – mede dankzij de torque vectoring die het buitenste wiel meer vermogen geeft in bochten – kun je er snel hard mee gaan en is de auto altijd op de hand van de bestuurder. En ook de vergevorderde rijder zal er veel plezier aan beleven.

Overgestileerd?

Of er ook nog nadelen zijn? Niet echt, of het moest het ‘verbruik’ van banden en remblokjes zijn op zo’n ‘trackday’. Je gaat namelijk zo makkelijk hard en op de limiet met de Lexus RC F dat je na een rondje of twintig merkt dat de banden al minder worden en na anderhalf uur rijden is het tijd voor vers rubber. De remblokjes kunnen nog wel een volgende sessie! Overigens is de bandenslijtage bij de concurrentie niet of nauwelijks geringer. Mogelijk dat een enkeling de RC F een tikje overgestileerd vindt. Maar Lexus bezweert dat alle ventilatiesleuven in de grille, de bumper, de motorkap en de spatborden puur functioneel zijn. Net als de achterspoiler die vanaf 80 km/h uit de klep omhoog rijst. En mocht iemand de Lexus RC F niet direct herkennen dan zijn er de twee aan twee schuin boven elkaar geplaatste uitlaten nog. Die had de IS F zeven jaar geleden ook al! Die IS F effende destijds het pad voor meer sportieve Lexussen. Nu komen ze eraan met de uitmuntende RC F voorop. Het is een bijzonder auto met twee gezichten, maar van allebei worden we enthousiast.  

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer