Dieselgate lijkt zich steeds verder uit te breiden. De Environmental Protection Agency (EPA) is nu ook ee" /> Dieselgate lijkt zich steeds verder uit te breiden. De Environmental Protection Agency (EPA) is nu ook ee"> Dieselgate lijkt zich steeds verder uit te breiden. De Environmental Protection Agency (EPA) is nu ook ee"> CARROS Magazine - Ook onderzoek diesels van Audi en Porsche
strictly cars with character

Ook onderzoek diesels van Audi en Porsche (video)

22 september 2015

Dieselgate lijkt zich steeds verder uit te breiden. De Environmental Protection Agency (EPA) is nu ook een onderzoek gestart naar de 3.0 V6 diesels van Audi en Porsche.

De genoemde dieselmotor wordt onder meer gebruikt in enkele Audi-modellen en in de Porsche Cayenne. Volkswagen heeft bevestigd dat dezelfde software voor de motorsturing en de uitlaatgas-nabehandeling wordt gebruikt in de drieliter V6-dieselmotor, maar zegt dat de afwijkingen in de emissietest alleen voorkomen bij de EA 189-motor, de 2.0 TDI.

De EPA zal deze bewering van Volkswagen echter zorgvuldig controleren in het licht van recente gebeurtenissen. Bovendien wil de EPA ook dieselmotoren van andere merken gaan onderzoeken om zeker te zijn dat die wel aan de emissieregels voldoen in de dagelijkse rijpraktijk. Daarnaast hebben Zuid-Korea, Duitsland en de Europese Unie onderzoeken aangekondigd.

Op de beurs van Frankfurt volgde na de dramatisch dag van gisteren, waarbij de koers van het aandeel Volkswagen zo’n 18 procent verloor, een minstens even zware dag. In de ochtend verloor het aandeel aanvankelijk enkele procenten. Maar na de bekendmaking van Volkswagen dat wereldwijd elf miljoen auto’s zijn uitgerust met fraudesoftware die de emissietest fopt en de aankondiging dat VW 6,54 miljard euro gaat reserveren voor de financiële gevolgen van dieselgate, liepen de verliezen wederom op naar 20 procent. De aandelen van Daimler en BMW verloren ook weer enkele procenten uit vrees dat deze merken eveneens problemen krijgen met hun dieselmotoren.

In een nieuwe videoboodschap (hieronder) verontschuldigde VW-topman Martin Winterkorn zich vandaag wederom voor het sjoemelen met de emissietest en het beschamen van het vertrouwen van klanten, medewerkers en het grote publiek.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer