De Audi A4 Avant wordt het tweede model van Audi op aardgas. De A4 Avant g-tron komt eind volgend jaar op de mark" /> De Audi A4 Avant wordt het tweede model van Audi op aardgas. De A4 Avant g-tron komt eind volgend jaar op de mark"> De Audi A4 Avant wordt het tweede model van Audi op aardgas. De A4 Avant g-tron komt eind volgend jaar op de mark"> CARROS Magazine - Audi A4 Avant komt ook op aardgas
strictly cars with character

Audi A4 Avant komt ook op aardgas

21 oktober 2015

De Audi A4 Avant wordt het tweede model van Audi op aardgas. De A4 Avant g-tron komt eind volgend jaar op de markt.

De Audi A4 Avant g-tron kan rijden op aardgas of op groengas, dat wordt gewonnen uit afval. Audi claimt dat de auto tegelijk sportief, efficiënt en zuinig is. De aardgasmotor is gebaseerd op de nieuwe 2.0 TFSI en levert 170 pk en een koppel van 270 Nm bij 1.650 toeren. De krachtbron beschikt over speciale zuigers en kleppen die zijn aangepast voor het gebruik op gas.

Gemeten volgens de (weinig realistische) NEDC-verbruikscyclus nuttigt de A4 Avant g-tron minder van vier kilogram gas per 100 kilometer (CO2-uitstoot net onder de 100 g/km) en dat komt overeen met zo’n vier euro aan kosten. Op de 19 kilogram aardgas in de tanks kan de auto daarmee 400 kilometer ver komen. De A4 Avant g-tron kan daarna nog zo’n 450 kilometer rijden op de benzine in de 25 liter metende benzinetank.

De Audi A4 Avant g-tron heeft een even grote bagageruimte als een gewone A4 Avant, maar voor een reservewiel is geen plaats meer omdat de brandstoftanks onder de laadvloer liggen. In Nederland zijn er inmiddels 145 tankstations waar aardgas of groengas (ongeveer de helft) kan worden getankt. Een volgende stap in de ontwikkeling van gas is het door Audi inmiddels als geproduceerde e-gas. Deze synthetische vorm van methaangas wordt geproduceerd door CO2 uit de lucht te halen en die via elektrolyse van water - met groene stroom - te binden met waterstof. In Duitsland draait er inmiddels een fabriek die dit e-gas maakt.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer