strictly cars with character

Alpine: terugkeer van een legende

16 februari 2016
Het Alpine-tijdperk duurde van 1955 tot en met 1995, maar nu keert het beroemde Franse merk terug. De Alpine Vision showauto is de voorbode van het eerste Alpine-model dat in 2017 wordt geïntroduceerd. Daarna volgen er meer. Jean Rédélé rijdt in de jaren vijftig graag Alpen-rally’s in zijn gemodificeerde Renault 4CV. Als hij wedstrijden begint te winnen, gebruikt hij de Renault-techniek als basis van zijn eigen autosportmerk: Alpine. In 1955 is zijn A106 een feit en in de 40 jaar die daarop volgen verkoopt Alpine 30.000 sportauto’s. Ruim twee decennia na het sluiten van de fabrieksdeuren is Alpine terug, als onafhankelijk merk, maar flink gesteund door Groupe Renault.

Knipoog naar verleden

De al in 2012 aangekondigde terugkeer heeft een voorlopig hoogtepunt gekregen in de Alpine Vision showauto; een duidelijke opmaat naar de eerste straatlegale Alpine later dit jaar. De Alpine Vision oogt als een moderne sportauto – de Porsche 718 lijkt een voorname concurrent – maar is de verwijzingen naar zijn verleden niet vergeten. Naast de beroemde A-badges, refereren ook het ontwerp van de achterruit en de langerekte achterlichten naar de iconische A110.

Interieur

Het hoogwaardige interieur bestaat onder meer uit combinatie van leder, microvezel stoffen, aluminium en koolstofvezel. De zwartlederen bekleding is afgewerkt met contrasterende witte siernaden. De retro-kuipstoelen met harnasgordels en aluminium gespen, zijn een waardige update van het origineel. Verder valt het instrumentenpaneel op met een te personaliseren TFT (Thin Film Transistor) display, het aluminium driespaaks stuurwiel in combinatie met Alpine schakelflippers en de hoofdschakelaars met Blue Alpine sfeerverlichting. De start-knop wordt geactiveerd na het verwijderen van een pin.

Portfolio

De concept car sprint in 4,5 seconden van 0-100 km/u en dat zal niet anders zijn in het eerste productiemodel, verzekert Alpine. De eerste Alpine – onthulling later dit jaar, verkoopstart in 2017 – zal sowieso in grote lijnen op de showcar lijken. De nieuwe Alpines – meerdere modellen zijn aangekondigd – rollen straks van de band in het Franse Dieppe.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer