strictly cars with character

In detail: Spyker C8 Preliator

1 maart 2016
Spyker is met de C8 Preliator weer helemaal terug. En met de nodige bravoure. Gezien de luchtvaartgeschiedenis van het merk, noemt men de nieuwkomer een ‘road jet’; een vliegtuig zonder vleugels. De 3D-led achterlichten van de C8 Preliator zijn geïnspireerd op de motoren van een gevechtsvliegtuig. En ook de 12-spaak 19-inch velgen – in Rotorblade-design – vinden rechtstreeks hun voorbeeld in een vliegtuigmotor. Voor de aerodynamica is Spyker eveneens te rade gegaan bij de luchtvaartindustrie, want hoewel men spreekt over een vliegtuig zonder vleugels, is de Preliator wel degelijk voorzien van zijvleugeltjes. En dan de naam: ‘Preliator’ betekent vechter of strijder in het Latijn. Het is een eerbetoon aan de gevechtsvliegtuigen die Spyker bouwde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vol gevoel van drama zegt het persbericht van Spyker zelfs het volgende: “Preliator symboliseert de gevechten die Spyker moest aangaan en won in de afgelopen jaren.” Maar wat wil je ook met een slogan als ‘Nulla tenacia invia est via’ –  voor de vasthoudenden is geen weg onbegaanbaar.

Cockpit

In het interieur is het luchtvaart-thema wellicht nog prominenter waarneembaar. De veelvoud van schakeltuimelaars en op een cockpit geïnspireerde klokken en lampjes is indrukwekkend. De schakelpook is het summum wat dat betreft, want die is zo weggelopen uit een van de Spyker-vechters van een eeuw geleden. Tegelijkertijd is de Preliator voorzien van een hypermoderne head-up display (HUD) met satellietnavigatie. Hoogwaardig leder – in 14 varianten leverbaar - maakt het stijlvolle interieur af.

Derde generatie

Sinds Spyker in 2000 met haar handgebouwde auto’s is begonnen, is de Preliator de derde generatie. De tweedeurs C8 is voorzien van een middenmotor afkomstig van Audi. De 4,2-liter V8 met supercharger levert 525 pk en 600 Nm. In combinatie met een handgeschakelde zesbak spurt de C8 in 3,7 seconden naar de 100 km/u. Een zestrapsautomaat is ook leverbaar. De Preliator komt in een gelimiteerde oplage van 50 stuks en zal zo’n 325.000 euro kosten zonder btw.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer